Přesná statistika českých vězňů v zahraničí neexistuje

Praha - Nejvíce českých vězňů v zahraničí si odpykává trest v sousedních státech. Přesnou statistiku českých občanů, kteří si odpykávají tresty v zahraničních věznicích, však Ministerstvo spravedlnosti ČR neeviduje.

„Lidé, kteří jsou v zahraničí odsouzeni a také tam nastupují výkon trestu, musejí tento fakt sdělit českému zastupitelskému úřadu. Pokud o tom ale z rodinných nebo osobních důvodů informovat nechtějí, tak se o nich nedozvíme,“ podotýká mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

Ze smluv o vydávání odsouzených k výkonu trestu v Česku, které mohou být bilaterální, nebo mnohostranné, je zásadní úmluva Rady Evropy o vydávání lidí k trestnímu stíhání. Ta platí, podobně jako smlouva, která ošetřuje předávání odsouzených k výkonu trestu, pro všechny členy Rady Evropy, nejstarší politické organizace na kontinentu sdružující 46 států. „U zemí, které mají přísnější tresty, než Česko, je s vydáním vězně problém. Pokud Česko na trest, jaký ta která země vydala, nepřistoupí, nemusí země člověka k výkonu trestu předat.“

Důvody, pro které odsouzení žádají přeložení do českých věznic, jsou podle Kuncové individuální, nejčastějšími je vyšší komfort a blízkost příbuzných.