Vstup do Schengenu zhorší drogovou situaci v ČR

Praha - Vstup České republiky do schengenského prostoru zřejmě značně zhorší situaci na české drogové scéně. Podle ředitele Národní protidrogové centrály (NPC) Jiřího Komorouse mají již nyní kriminalisté informace, že po otevření hranic povedou přes Česko některé "balkánské" drogové trasy, které se až doposud českému území vyhýbaly. Komorous to řekl na dnešní tiskové konferenci. Dohoda o provádění Schengenské úmluvy přitom stanovuje také opatření, jež se týkají i boje proti pašerákům drog.

Rozšíření schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol uvnitř EU vstoupí v platnost 21. prosince. Schengenský prostor dosud tvořilo 13 starých zemí unie s výjimkou Británie a Irska a dále ještě Norsko a Island. Nyní k nim přibudou všichni nováčci unie z rozšíření z roku 2004 kromě Kypru, který požádal o odklad vstupu.

Policisté se obávají, že drogoví kurýři využijí nové situace, kdy po vstupu do jednoho členského státu již při cestách do jiných zúčastněných států nemusejí procházet žádnými dalšími hraničními kontrolami. Postavení Česka bude specifické v tom, že bude sousedit pouze se státy, které jsou do prostoru rovněž začleněny, takže nebude mít žádnou vnější hranici. Jedinou přímou vstupní branou z nečlenských zemí tak budou mezinárodní letiště.

Dalším závažným problémem jsou podle Komorouse volně prodejné léky, které obsahují látky používané k výrobě drog. Nejčastěji jde o lék na chřipku Modafen obsahující pseudoefedrin, který je zneužitelný k „vaření“ pervitinu. Před třemi týdny tak policisté například v jednom brněnském bytě našli 60.000 balení tohoto léku. NPC už delší dobu navrhuje, aby podobné léky nebyly volně dostupné. Česká lékárnická komora společně s ministerstvem zdravotnictví už chystají novelu, která by vymezila skupinu léků, o jejichž prodeji by rozhodoval lékárník. Odborníci si od úpravy slibují právě větší kontrolu nad přípravky, které lze zneužít k výrobě drog.

Situace mezi českými narkomany se podle Komorouse nijak radikálně nemění. Vzrůstá ale například spotřeba dříve luxusní drogy kokainu. Naopak se v zemích EU včetně České republiky nijak zásadně neprojevila rekordní produkce afghánského heroinu. V letošním roce ho prý tato země vyprodukovala 830 tun, tedy o 330 tun více než loni. Většina drogy ale končí v zemích bývalého Sovětského svazu.