Aktivisté Greenpeace opustili komín elektrárny

Prunéřov (Chomutovsko) - Aktivisté Greenpeace, kteří obsadili ve čtvrtek ráno třísetmetrový komín Elektrárny Prunéřov II patřící společnosti ČEZ, jej dnes odpoledne opustili. Sestup zahájili ve 14:00, původně chtěli vydržet až do soboty. Vzhledem k dešti a silnému větru však nelze podle koordinátora kampaní Greenpeace Jana Piňose spustit elektrocentrálu, která měla napájet notebook a webovou kameru a zajišťovat spojení. Ekologové na komíně protestovali proti globálnímu znečišťování Země skleníkovými plyny.

„Službu vypověděly baterie, nemá smysl se dál trápit. Akce přesto splnila svůj cíl. Podařilo se poukázat na propojení mezi největší tuzemskou uhelnou elektrárnou, která vypouští do ovzduší nejvíce kysličníku uhličitého, společností ČEZ, těžbou uhlí a postavením Česka na poli ochrany klimatu v souvislosti s právě probíhajícím vyjednáváním o klimatu na Bali,“ uvedl Piňos.

Sestup šestice lidí z Německa, Slovenska, Maďarska, Polska a Česka trval déle, než organizátoři předpokládali. Avizovanou tiskovou konferenci proto odvolali. „Lezci jsou unavení, ale v pořádku. Policie každému zkontrolovala doklady a ihned je propustila. Žádné potíže nebyly ani ze strany představitelů společnosti ČEZ,“ doplnil Piňos.

Původně vylezlo na komín do výšky 150 metrů 11 ekologů, pět z nich se ve čtvrtek večer vrátilo. Zbylí pak v noci kvůli silnému větru slezli o 80 metrů níže a do rána bivakovali ve výšce 70 metrů. Dnes dopoledne se jim podařilo navázat živé spojení s českou delegací Greenpeace na Bali, hnutí má statut pozorovatele konference.

„Naše akce má na Bali pozitivní ohlas, což nás těší. Navázali jsme kontakt i s bývalou senátorkou Táňou Fischerovou. Osobnosti politického i kulturního života budeme nadále oslovovat v Praze. V sobotu ráno předáme ministru (Martinu) Bursíkovi na letišti výzvu s podpisy lidí, jež se nám během protestu podařilo shromáždit. Měl by toto stanovisko jako český delegát na konferenci tlumočit,“ dodal Piňos.

„Protestem chceme politiky přesvědčit, aby nejpozději do roku 2009 nahradili Kjótský protokol novou dohodou se zapojením Číny a Indie. Společně s EU prosazujeme snížení emisí skleníkových plynů o třetinu do roku 2030 u ekonomicky rozvinutých zemí, u rozvojových zemí by kritéria nebyla tak přísná,“ vysvětlil vedoucí klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp dnes ČTK potvrdil, že společnost na účastníky protestu nepodá trestní oznámení. „Už ve čtvrtek se obě strany dohodly na klidném průběhu akce,“ řekl.