Na horách dnes čekaly lyžaře nepříliš ideální podmínky

Praha - Nepříliš ideální podmínky dnes čekaly lyžaře ve většině zimních středisek v českých a moravských horách. Důvodem bylo oteplení a z toho plynoucí obleva. Dobré podmínky byly prakticky jen v Krkonoších, na dalších místech to bylo horší, a proto tam přijelo i méně lidí. Někde se počet návštěvníků dal počítat jen na desítky, maximálně stovky.

V Krkonoších byly dobré podmínky k lyžování zejména na výše položených sjezdovkách v hlavních střediscích hor. Noční ochlazení pod bod mrazu tání sněhu zastavilo a kvalita sjezdovek se zlepšila. Například ve Špindlerově Mlýně dnes na zmrzlém sněhu lyžovalo téměř 3000 lidí. Některá střediska však kvůli oblevě musela omezit provoz. Po měsíční pravidelné údržbě se dnes také do zimní sezony rozjela lanovka na Sněžku, ale kvůli silnému větru byla v povozu jen v prvním úseku na Růžovou horu. Tání výrazně zhoršilo lyžování v Orlických horách.

Nedostatek sněhu trápí Jeseníky, kde se vleky rozjely jen v několika lyžařských areálech. Další střediska nejvyšších moravskoslezských hor je ani nespustila. Dnes přesto počasí lyžařům přálo. Milovníci sjezdového lyžování využili střediska Ovčárna, Ramzová, Branná, Petříkov, Dolní Morava a na Červenohorském sedle. Nejvíce sněhové pokrývky je tradičně na Ovčárně, místní svahy pokrývá až 60 centimetrů sněhu. Na sjezdovkách v ostatních areálech je 15 až 50 centimetrů sněhu.

Většinou doma dnes zůstali lyžaři z Ostravska. V Beskydech bylo kvůli teplému počasí a nízké sněhové pokrývce otevřeno jen pět středisek, kde si zimních radovánek užívalo pouze několik desítek lidí. Lyžovalo se v Bílé, Mezivodí, Mostech u Jablunkova, na Pustevnách a na Lysé hoře, kde měli lyžaři díky 40 centimetrům sněhu nejlepší podmínky v regionu.

Jen stovky návštěvníků přijely do jihočeské části Šumavy. Správci tamějších středisek ale už zaznamenali vytoužené ochlazení a doufají, že brzy připadne i nový sníh. Zásoby technického sněhu umožňovaly lyžovat ve Skiareálu Lipno, který od čtvrtka nabízí i večerní provoz na osvětlených sjezdovkách Světluška I a II. Přes den se lyžovalo také na Jezerní sjezdovce a ve výukovém hřišti Foxpark.