Ode dneška platí nový jízdní řád ČD

Praha – Na českých železnicích ode dneška platí nový jízdní řád i nové ceny. Většina zákazníků si za jízdenku připlatí v řádech desítek i stovek korun. České dráhy ale přichystaly i příjemnější novinky. Jízdenky si budou cestující moci koupit na internetu, všechny vlaky budou nyní nekuřácké, posíleno bude spojení mezi Prahou a Brnem. Zásadní změnou je omezení čekací doby návazných spojů na zpožděné vlaky na pět minut.

Důvodem zdražení většiny je mimo jiné změna výpočtu zákaznické slevy. Doposud měly ČD na výpočet zákaznického jízdného vlastní tarif, který byl asi o třicet procent nižší než základní jízdné. Ode dneška bude platit jen jediný základní tarif a zákaznické jízdné z něj bude o čtvrtinu nižší.

Podraží také zpáteční nebo traťové jízdenky. Připlatí si i opozdilci – přirážka za nákup lístku ve vlaku se zvýší z dvaceti na třicet korun. Jízdné se bude nově vypočítávat ne podle pásem, ale podle skutečně ujetých kilometrů. Dráhy také ruší příplatky na vlaky vyšších kategorií EuroCity a InterCity, takže tyto spoje zlevní.

České dráhy s novým jízdním řádem posílily linky mezi českou a moravskou metropolí. Bude mezi nimi jezdit šest expresů, které budou zastavovat pouze v Pardubicích. Expresy doplní vlaky EuroCity a SuperCity Pendolino. Mezi Prahou a Brnem tak bude vlak vyšší kategorie jezdit každou hodinu. Některé kraje naopak zaznamenají úbytek vlakového provozu.

Prosincové zdražení nemusí být na dlouhou dobu poslední. České dráhy nevylučují, že v příštím roce zdraží jízdné plošně. Důvodem je zvýšení DPH, na které zatím dráhy nereagovaly.