Čunek je ochotný s návratem do vlády počkat

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek a místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques se v dnešních Otázkách Václava Moravce shodli na další jednání v rámci koalice. Čunek zároveň řekl, že je ochoten počkat se svým návratem do vlády, pokud by měl ohrozit koalici. Přesto se stále cítí nevinný a nevidí důvod, proč by se nemohl do vlády vrátit.

K jednacímu stolu zasednou představitelé koalice nejspíše v týdnu před Vánocemi. Jednání se oddálí kvůli nepřítomnosti předsedy Strany zelených Martina Bursíka, který je v zahraničí na klimatologické konferenci. Strana zelených vidí návrat Čunka jako nešťastný.

Podle slov místopředsedkyně strany Kateřiny Jacques jsou ale také ochotni znovu jednat. Důvěra vlády podle ní nemůže být spojována s osobou jednoho člověka. Práce vlády by podle ní neměla být zastíněna kauzou Jiřího Čunka.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by Čunkův návrat znamenal chybu. „Být na jeho místě, nepospíchal bych do vlády,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

Jiří Paroubek chápe složitou situaci předsedy lidovců a nehodlá kvůli jeho případnému návratu vyvolat další hlasování o nedůvěře vládě.