Setkání V4 v Rožnově se zúčastnili jen Topolánek a Fico

Rožnov p.R. (Vsetínsko) - Premiér Mirek Topolánek přivítal dnes v Rožnově pod Radhoštěm premiéra Slovenska Roberta Fica, ostatní premiérové zemí takzvané visegradské čtyřky do Valašského muzea v přírodě nedorazili. Podle informací ČTK přijedou šéfové vlád Maďarska, Polska i na schůzku přizvaného Slovinska až v pondělí do Ostravy, kde setkání pokračuje.

Jedním z klíčových témat jednání bude otázka budoucnosti Kosova a regionu západního Balkánu obecně, rozšíření schengenského prostoru, energetická bezpečnost i možnosti rozšíření spolupráce s Ukrajinou. Naposledy se premiéři setkali v červnu v Bratislavě.

Mirek Topolánek přivítal svůj slovenský protějšek v jedné z dřevěnic muzea. Na stole nechyběla pravá valašská slivovice, domácí frgály, sýrové i uzeninové talíře. Po krátké debatě se obě delegace přesunuly do místního kostela, kde si vyslechly vystoupení rožnovského sboru. Schůzku ukončila večeře v hotelu v nedalekých Pustevnách.

Slovinsko bylo na schůzku pozváno, protože bude první novou členskou zemí EU, která se ujme předsednictví sedmadvacítky. Stane se tak v první polovině příštího roku. Česko bude EU předsedat v první polovině roku 2009.

Ministři zahraničí ČR a Slovinska nedávno v Praze vyjádřili naději, že v otázce budoucího postavení jihosrbské provincie Kosovo bude mít hlavní roli právě unie. Ministři zahraničí zemí NATO dali najevo, že aliance v Kosovu zakročí proti komukoli, kdo by tam chtěl rozdmýchávat násilí. NATO také hodlá v Kosovu ponechat své jednotky bez ohledu na to, jak jednání o budoucím statusu Kosova dopadne.

Trojice mezinárodních vyjednávačů ze Spojených států, Evropské unie a Ruska předložila v pátek generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi zprávu, v níž rekapituluje průběh rozhovorů o statusu Kosova. Diplomaté v dokumentu uvádějí, že čtyři měsíce vyjednávání k žádné dohodě nevedly, protože zástupci Srbska na jedné straně a zástupci Kosova na straně druhé nebyli ochotni k ústupkům