Premiéři Visegrádu budou jednat mj. o rozšíření schengenského prostoru

Ostrava - V Ostravě dnes druhým dnem pokračuje schůzka premiérů zemí takzvané visegrádské čtyřky. Setkání se vedle ČR, Slovenska, Maďarska a Polska tentokrát účastní také Slovinsko. To sice členem visegrádské čtyřky není, ale premiér Janez Janša byl na schůzku pozván, protože jeho země bude první novou členskou zemí EU, která se ujme předsednictví sedmadvacítky.

Hlavní témata ostravského jednání budou budoucnost Kosova a regionu západního Balkánu obecně, rozšíření schengenského prostoru, energetická bezpečnost i možnosti prohloubení spolupráce s Ukrajinou.

Premiér Topolánek před jednáním visegrádské skupiny jednal s polským premiérem Tuskem o plánované americké protiraketové základně v České republice.

K nadcházejícímu rozšíření schengenského prostoru Topolánek zdůraznil, že otevření hranic bude pro ČR znamenat spousty pozitiv, ale také negativa, zejména z hlediska migrace uvnitř republiky. „Otevření hranic v rámci Schengenu fakticky znamená náš návrat do Evropy,“ dodal Topolánek.

V souvislosti s vývojem situace v Kosovu Topolánek předpokládá, že evropské země v případě, že Kosovo vyhlásí nezávislost, budou hledat nějaký společný postup, jakým způsobem vojensky zajistit celou oblast a převzít odpovědnost jako evropské vojenské síly.

Setkání začalo v neděli v Rožnově pod Radhoštěm, kam kromě předsedy české vlády Mirka Topolánka dorazil i slovenský premiér Robert Fico, maďarský předseda vlády Ferenc Gyurcsány a premiér Slovinska Janez Janša. Čerstvý šéf polské vlády Donald Tusk přicestoval až dnes.

Slovinsko se ujme předsednictví EU v první polovině příštího roku. Česko bude EU předsedat v první polovině roku 2009.