Stěhování Úrazové nemocnice Brno může skončit problémy

Brno - Plánovaný přesun brněnské Úrazové nemocnice do Fakultní nemocnice Brno může v regionu zhoršit péči o vážně zraněné pacienty. Předseda České traumatologické společnosti Leopold Pleva dnes novinářům v Brně řekl, že stěhování představuje velký zásah. V Ostravě prý stěhování nemocnice zažili v minulosti. Obnovení špičkových lékařských týmů tam prý tehdy trvalo deset let.

„Velice těžko si dovedu představit, že to půjde bez problémů. To máte, jako kdybyste doma chtěla do vaší kuchyně nastěhovat další kuchyň,“ řekl Pleva. Úskalí vidí hlavně ve spolupráci týmů - budou se muset naučit pracovat ve zcela nových prostorách a s novými lidmi. Zraněné budou také sanitky vozit do jiné části Brna, než jak tomu je zvykem nyní.

Mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Nesvadbová odmítla, že by brněnské přeměně zdravotnictví hrozily podobné potíže, jaké se odehrály v Ostravě. V Brně je prý situace naprosto odlišná - zdravotníci z Úrazové nemocnice se stěhují nikoli na zelenou louku, ale do Fakultní nemocnice Brno, kde už dnes traumatologické týmy existují a pracují. Podle Nesvadbové se tak do nich jen začlení. „Na tom, aby se nestalo to, co v Ostravě, pracují týmy odborníků,“ sdělila ČTK mluvčí.

Největší obavy má Pleva z rozpadu týmů. Zaměstnanci nemocnice přitom stále zůstávají v nejistotě, co s nimi bude. Podle ředitele Úrazové nemocnice Petra Svobody stále neexistuje seznam zaměstnanců, kteří budou moci do Bohunic přejít. „Zvažuje se několik variant,“ uvedl. Sám by prý preferoval delimitaci, při níž by Fakultní nemocnice Brno převzala všechny pracovní závazky. Lidi, které by nepotřebovala, by pak propustila. Měli by tak nárok například na dvouměsíční výpovědní lhůtu či odstupné. Druhou možností je podle Svobody uzavírání smluv o smlouvách budoucích - nový zaměstnavatel by je podepisoval s lidmi, s nimiž by počítal.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus dnes řekl, že garantuje místo pro veškerý střední zdravotnický personál, tedy sestry a laboranty. „Můžeme říct, že všichni lékaři, kteří budou chtít, budou taktéž převzati,“ dodal. Týkat se to prý však nebude lékařů, kteří dnes v Úrazové nemocnici zajišťují lékařskou službu první pomoci. Naopak technici a lidé z kanceláří by si patrně museli hledat místo jinde.

Traumacentrum, tedy oddělení specializované na léčbu vážně raněných, chce do Fakultní nemocnice Brno stěhovat ministr Tomáš Julínek. Obě nemocnice má pod svou správou. Budovu na Ponávce by zdravotníci měli začít opouštět příští rok začátkem léta. Do té doby pro ně stavbaři v Bohunicích připraví potřebná oddělení a prostory, uvedl Kraus. Pouze spinální jednotka, kde se léčí lidé po vážných úrazech páteře, kteří mají pohybové potíže, prý bude mít postaveny prostory až v září. „Spinální jednotka je však svým způsobem autonomní, není zcela vázaná na ostatní provozy,“ řekl Kraus. Stavební úpravy přijdou na necelých 150 milionů korun, dodal.

Podle odborníků také zatím není vyřešeno, jak by o vážně zraněné bylo postaráno v době stěhování nemocnice. Víc zraněných by záchranky nejspíš vozily do Fakultní nemocnice U svaté Anny. „Jsme připraveni hrát v Jihomoravském kraji i nadále roli toho druhého v řadě,“ uvedl náměstek ředitelky Ivo Rovný.