Poslanec Wolf: Měl hlasovat o nědůvěře vládě - místo toho obhajoval profesuru

Praha - Sociálně demokratický poslanec Petr Wolf asi lhal svým spolustraníkům. Jako jediný z opozice totiž minulý týden chyběl na důležitém hlasování o nedůvěře vládě a o státním rozpočtu. Omluvil se s odůvodněním, že prodělal vážnou srdeční příhodou a je v nemocnici. Česká televize ale zjistila, že v době hlasování zde nebyl. Na Vysoké škole báňské neúspěšně obhajoval profesuru.

Petr Wolf chyběl pátého prosince na dvou zásadních hlasováních, a to o nedůvěře vládě a o státním rozpočtu. Důvodem měl být infarkt, který prodělal. Michal Hašek, jeho kolega z ČSSD a předseda poslaneckého klubu, uvedl: „Byl náhle hospitalizován v ostravské fakultní nemocnici.“

Kvůli angíně pectoris zůstal v nemocnici od 25. listopadu. Pátého prosince, tedy v den hlasování o nedůvěře vládě, se však vydal na univerzitu obhajovat profesuru. „Vědecká rada začala v deset. Pan docent Wolf byl první bod jednání, začal nejpíše v 10:30, takže skončil tak v 11:15,“ řekl Josef Fiala, děkan Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě. Děkanovi Wolf sdělil, že nemocnici opustil na vlastní žádost.

Stanovisko Wolfa se objevilo v deníku Právo. Zde uvedl, že nemocnici opustil jen na dvě hodiny. „Pátého prosince jsem proti doporučení lékařů podepsal tzv. negativní revers a na dvě hodiny se vzdálil z nemocnice. S tímto nelze srovnávat cca pět hodin jízdy do Prahy a následné několikahodinové napjaté jednání v Poslanecké sněmovně a případný několikahodinový návrat do Ostravy,“ prohlásil Wolf.

Pokud se prokáže, že Petr Wolf namísto hospitalizace v nemocnici či pobytu ve sněmovně zdravý obhajoval svou práci na univerzitě, bude to podle Michala Haška velmi vážné selhání. Mezi sociálními demokraty se mluví dokonce o tom, že Wolf by mohl být trojským koněm vlády. Tuto informaci uvedly Lidové noviny. V lednu kvůli vlastní chybě nehlasoval, když vláda žádala o důvěru, čímž pomohl kabinetu. Navíc veřejně podporoval stavbu amerického radaru navzdory stanovisku ČSSD.