Čunek bydlí v ministerském bytě, který mu platí Senát

Praha - Předseda a senátor KDU-ČSL Jiří Čunek měsíc po odchodu z vládních funkcí stále obývá pražský byt, do kterého se nastěhoval jako ministr pro místní rozvoj. Uvedl to dnes server Týden.cz. Televize Nova a server Lidovky.cz doplnily, že Čunek za byt 4 1 u Staroměstského náměstí platí i se všemi poplatky 17.000 korun, což představuje zhruba třetinu tržního nájmu. Nájem navíc politikovi proplácí Senát.

Byt Čunkovi pronajímá ministerstvo pro místní rozvoj. „To je ministerský byt, který by byl stejně volný a neobsazoval by se, protože je připraven pro nového ministra. Neviděli jsme důvod, proč to nepronajmout. Navíc je vždy lepší dostat nějaké nájemné než žádné,“ řekl LN Jiří Houdek, ředitel kabinetu ministra pro místní rozvoj.

Byt se podle serveru Týden.cz nachází v Salvátorské ulici na Starém Městě, tedy na jedné z nejlepších pražských adres. V této lokalitě se nájmy běžně pohybují v řádech desetitisíců. Týden.cz pro srovnání uvedl, že bývalá ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených) údajně za pronájem služebního bytu na méně atraktivní adrese platila 30.000 korun měsíčně.

Čunek v bytě v Salvátorské ulici zůstává nejspíš i proto, že očekává svůj návrat na ministerstvo, uvedl Týden.cz. „Kdybych se náhodou nestal ministrem, tak bych ten byt opustil. Nájemní smlouva trvá do nástupu nového ministra,“ řekl podle serveru Čunek. Podle nájemní smlouvy, kterou zveřejnily LN, má ovšem Čunek byt pronajatý na celou dobu trvání svého senátorského mandátu.

Tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka dnes ČTK řekl, že mimopražští zákonodárci mají ze zákona o platech ústavních činitelů nárok na parlamentní příspěvek na pronájem služebního bytu v hlavním městě. Od poloviny letošního roku se nejvyšší možné náhrady na přechodné ubytování senátorů i poslanců v Praze zvýšily z 13.800 korun na 17.000 korun měsíčně. Propláceny jsou prokázané výdaje, podložené dohodou o pronájmu či podnájmu. Čunek tvrdí, že si výši svého nájemného nepamatuje.

Dům se služebním bytem nechal opravit za 38 milionů korun někdejší ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit (ČSSD). Jeho nástupce Pavel Němec (US-DEU) nechal byt vybavit luxusním nábytkem.