Lidovci vyslechli Klause, dál zůstávají nejednotní

Praha - Postoj lidovců zůstává k volbě hlavy státu nejednotný i po návštěvě prezidenta Václava Klause na poslaneckém klubu KDU-ČSL. Zatímco někteří křesťanští demokraté se netají tím, že Klause podpoří, jiní by si v čele státu přáli spíše ekonoma Jana Švejnara a část lidoveckých zákonodárců stále váhá.

Klaus po bezmála dvouhodinovém setkání s křesťanskými demokraty uvedl, že nezaznamenal „výrazný nesouhlas“ se svými názory. Jak ale informoval místopředseda KDU-ČSL David Macek, některá Klausova vyjádření k evropské politice vzbudila „pozdvižení v sále“. Prezident podle něj v odpovědi na otázku, jakou roli chce hrát v době českého předsednictví v unii, zpochybnil, že Česko vůbec bude sedmadvacítce předsedat. Macek se domnívá, že Klausovy krajní názory na EU zemi poškozují. I proto prý podporuje Švejnara.

Na možný návrat šéfa lidovců Jiřího Čunka do vlády sice během Klausovy návštěvy vůbec nepřišla řeč, ale prezident uvedl, že kdyby se na tom politické strany domluvily, nebude jmenování bránit. „Pokud dojde v rámci naší politické scény k dohodě na to či ono, tak není úkolem prezidenta, aby dohodu tohoto typu boural a stavěl se na hlavu,“ řekl Klaus. Lidovci už několikrát popírali úvahy, že by mohli při volbě prezidenta podpořit Klause výměnou za Čunkovo jmenování.

Předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová uvedla, že schůzka byla zajímavá, ale nedá se podle ní říct, jakou má prezident v klubu podporu. Poslanec a bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek řekl, že se kloní spíš k podpoře Klause. Od prezidenta prý očekává, že je „místní a ví skutečně o tom, co se v České republice děje“. Poměry mezi příznivci současného prezidenta a Švejnara jsou podle něj v poslaneckém i senátním klubu KDU-ČSL zhruba vyrovnané.

O postoji KDU-ČSL má v pátek jednat celostátní konference. Místopředseda sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal předpokládá, že lidovci nakonec nebudou mít k prezidentskému kandidátovi jednotné stanovisko. „Bylo by falešné se do nějaké jednoty nutit, když to situace nevyžaduje. Budou-li tady dva kandidáti kvalitní, tak si myslím, že i různorodost našeho hlasování bude přesně odrážet i různorodost voličů KDU-ČSL,“ soudí Kasal. Za sebe řekl, že pokud se nestane něco mimořádného, tak bude volit Klause. Současný prezident podle něj obhájil i své pozice vůči Evropské unii.

„Své názory nijak neschovávám, na druhou stranu páni poslanci znají mé názory poměrně dobře,“ prohlásil Klaus. Soudí, že s KDU-ČSL jako křesťansky orientovanou stranou má společný konzervativní pohled například na registrované partnerství či eutanazii a připomněl také, že se s řadou lidovců zná ze svého někdejšího působení ve sněmovně i ve vládě.

Návštěva lidoveckých poslanců byla první Klausovou zastávkou v parlamentních frakcích. Prezident uvedl, že je připraven navštívit všechny kluby, které ho pozvou. Není prý člověk, který by vztahy démonizoval. Přišel by i k zeleným, kteří prosazují Švejnara. „Když se trošku sneseme z nebe na zem, tak si myslím, že ty vztahy by nemusely být tak negativně vymezeny, jak to někdy může navenek vypadat,“ soudí prezident.

Švejnar se již setkal se všemi poslaneckými kluby s výjimkou ODS, několikrát byl i v Senátu. Klaus se do horní komory chystá na začátku příštího roku, kdy má v plánu setkání s lidoveckými senátory. Zopakoval, že těžiště své kampaně vidí v setkání s poslanci a senátory, kteří se kvůli volbě prezidenta sejdou 8. února. Z toho důvodu odmítl televizní diskusi se Švejnarem, což dnes předseda ČSSD Jiří Paroubek označil za zbabělost.

Švejnar hodlá tento týden shromáždit podpisy deseti zákonodárců, nutných pro oficiální nominaci. Švejnarova mluvčí Klára Jirovcová-Pospíšilová ČTK řekla, že vzhledem k nepřítomnosti některých senátorů ještě nejsou všechny podpisy „fyzicky“ pohromadě, ale Švejnar je již má přislíbeny.