O zakázce na transportéry bude vláda ještě jednat

Praha – Na návrh ministerstva obrany rozhodl kabinet minulý týden o vypovězení smlouvy s firmou Steyr na dodávku 199 vojenských obrněných transportérů Pandur. Důvodem zrušení kontraktu z roku 2005 za více než 23 milionů korun je podle prohlášení ministryně Vlasty Parkanové nedodržení smluvních závazků. Vozidla rakouská firma nedodala včas a 17 již vyrobených nesplňovalo při kontrolních zkouškách přibližně čtvrtinu z 93 smluvních bodů. Steyr se zatím k situaci nevyjádřil, bude ale tento týden s českou vládou ještě jednat. Zájem o zakázku už projevila i finská firma Patria.

Situace se podle Jiřího Šedivého, bývalého náčelníka generálního štábu, dotýká nyní především právních vztahů. Americká společnost General Dynamics, které patří rakouský koncern Steyr, musí nejprve vyhodnotit, zda zdůvodnění, které předložilo ministerstvo obrany, je skutečně natolik pádné, aby vedlo ke zrušení kontraktu. Pokud tomu tak nebude, bude se nejspíš bránit, odhaduje Šedivý.

Technologický a časový důvod nepovažuje Martin Koller, analytik z časopisu Naše vojsko, za dostatečný. „Otázka časová není zas tak aktuální. V současné době nejsme ve válce, a jestli dostaneme vozidla o týden déle, nehraje roli,“ domnívá se Koller, „technické problémy lze odstranit, na kolik je to ale opravdu možné, to nedokážu posoudit.“

Zrušením kontraktu přibylo otázek

Začátkem prosince uvažovala vláda kromě vypovězení smlouvy ještě o dalších variantách pro vyřešení zpoždění dodávky, například snížení počtu transportérů nebo použití jiných typů vozidel. Odstoupení od kontraktu totiž znamená nepříjemné následky také pro české firmy, neboť čeští subdodavatelé investovali do výroby již více než 300 milionů korun.

Vypovězení smlouvy znamená mimo jiné nové diskuse, kolik a jaké transportéry vlastně česká armáda potřebuje a od koho by je mohla odkoupit. Ministerstvo obrany by mělo do konce ledna zpracovat analýzu, kterou pak posoudí vláda. Už nyní ale zájem jednat o dodávce pro českou armádu projevila finská firma Patria, která v roce 2005 postoupila společně se Styerem do závěrečného kola tendru.

Šedivý ani Koller nevylučují možnost, že se do případného dalšího výběrového řízení přihlásí také rakouský Steyr. S jeho zástupci bude o zrušené zakázce a případných sankcích jednat ministerstvo obrany ve čtvrtek.

Transportéry
Zdroj: ČT24