Zasedání vlády (12. prosince)

Praha – Vláda na svém pravidelném jednání oznámila, že se dohodla se švýcarskou bankou USB na způsobu vrácení půl miliardy korun. Peníze se před dvěma lety ztratily z České konsolidační agentury. Byly na účty v USB převedeny z dceřiné firmy ČKA – společnosti Galileo Real. K vyvedení částky dal písemný souhlas manažer Galilea Jan Šik, který později tvrdil, že chtěl peníze v zahraničí zhodnotit.

Kabinet také schválil zákon o lidských tkáních a buňkách, který má zaručit větší bezpečí pro pacienty při zacházení s tkáněmi při odběrech, vyšetřeních či darování. Norma má zajistit také přísnější dohled nad tkáněmi při laboratorních vyšetřeních, skladování a distribuci. Úprava se však nezabývá otázkou klonování lidských buněk ani transplantacemi, které upravuje zvláštní zákon.

Jednání o změně silniční daně však vláda odložila na příští týden. Podle ministra financí Miroslava Kalouska zapříčinily odklad neshody mezi ministerstvy financí a životního prostředí. Novela silničního zákona má motivovat dopravce ke koupi nových a ekologicky šetrnějších vozidel. Výměra daně by se totiž v budoucnu měla odvíjet od stáří vozidla, nikoliv od emisní normy Euro.

Na programu jednání kabinetu byl také návrh na zvýšení odpovědnosti provozovatele jaderné elektrárny a zapojení obcí do výběru hlubinného úložiště vyhořelého paliva. Kvůli nepřítomnosti ministra životního prostředí Martina Bursíka však kabinet přesunul projednání těchto návrhů na příští týden.

Programové prohlášení Topolánkova kabinetu nicméně počítá se zrušením omezené odpovědnosti provozovatelů jaderných reaktorů za případné škody tak, aby platili tržní pojistné stejně jako v jiných průmyslových odvětvích. To znamená, že by energetická společnost v případě havárie hradila všechny škody bez omezení.