Ministerstvo obrany bude s firmou Steyr jednat dál

Praha - Představitelé ministerstva obrany se dnes dohodli se zástupci rakouské firmy Steyr, že budou dále jednat o osudu zrušeného nákupu transportérů Pandur pro českou armádu. Rozhovory budou pokračovat příští týden. Od více než dvacetimiliardové zakázky česká vláda ustoupila kvůli tomu, že Steyr podle ministerstva obrany neplnil závazky vyplývající ze smlouvy - nestihl transportéry dodat včas. Stroje při kontrolních zkouškách nevyhověly ve 24 z 93 smluvních bodů.

Podle náměstka ministryně obrany Martina Bartáka šlo dnes o úvodní kolo rozhovorů. „Obě strany se seznámily se svými stanovisky. Dohodly se na dalším jednání,“ řekl ČTK Barták. Rakouská zbrojovka Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge (SSF) se podle všeho nehodlá zakázky na 199 transportérů snadno vzdát. Rakouská média naznačují, že přijít o kontrakt za více než 20 miliard korun by mohlo znamenat konec firmy.

Premiér Mirek Topolánek ve středu připustil, že česká armáda nové transportéry potřebuje, otázka ale je, jaké a kolik. Také odborníci předpokládají, že nyní čeká politiky i vojáky nové kolo diskusí o tom, kolik a jakých transportérů vlastně česká armáda potřebuje. Otázka je, zda budou od Steyru. Velký zájem obnovit jednání o dodávce transportérů údajně projevil jeden z neúspěšných konkurentů Steyru - finská firma Patria.

Rakouský ministr obrany Norbert Darabos ve středu před zasedáním vlády ve Vídni uvedl, že ztráta zakázky na dodávky pandurů do Česka by byla pro rakouský podnik těžkou ranou. Zvláště závažná by podle něj byla případná ztráta asi 500 pracovních míst ve firmě SSF.

Kontrakt na nákup transportérů podepsal bývalý ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) loni po volbách, při nichž se jeho strana nedostala do parlamentu. Tendr na nákup transportérů vyhlásilo ministerstvo na jaře roku 2005.

Do konce ledna 2008 má vláda dostat od ministerstva obrany analýzu dalšího postupu. Původně měla společnost Steyr prvních 17 transportérů Pandur předat české armádě do konce listopadu, dodávka se však zpozdila. Vláda minulý týden na tajném zasedání rozhodla, že Česko od smlouvy ustoupí, a ministryně obrany Vlasta Parkanová v úterý tuto informaci zveřejnila.