Hašek a Šojdrová ocenili Švejnara

Praha - Rozhodnutí Jana Švejnara kandidovat na prezidenta uvítal například předseda sněmovního klubu ČSSD Michal Hašek. Věří, že Švejnar má šanci získat hlasy všech poslanců a senátorů sociální demokracie. Předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová řekla, že velmi vážně uvažuje o Švejnarově podpoře. Současně ale zdůraznila, že mluví za sebe, nikoli za celý klub. Nejen KDU-ČSL, ale i některé další strany nejsou v názoru na Švejnara jednotné. I po dnešku tak zůstává favoritem volby hlavy státu nynější prezident Václav Klaus.

Opírá se o podporu ODS, strany, která má ve dvousetčlenné sněmovně 81 poslanců a v jednaosmdesátičlenném Senátu dokonce těsnou nadpoloviční většinu. Koaliční partneři ODS, tedy lidovci a zelení, ale Klausovi podporu neslíbili. Zelení jednoznačně podporují Švejnara a u lidovců je poměr mezi sympatizanty obou kandidátů podle kuloárových informací zhruba půl na půl.

Někteří občanští demokraté jsou rozladěni z toho, že obě menší vládní strany nejenže nechtějí podpořit Klause, ale aktivně se podílely na výběru jeho protikandidáta. Z ODS zaznívaly i hlasy, podle nichž by případný Klausův neúspěch znamenal konec nynější vlády. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek tyto dvě věci spojovat nechce, jako šéf nejsilnější vládní strany ale převzal za Klausovo znovuzvolení osobní odpovědnost.

Křesťanští demokraté zatím jednotné stanovisko nemají a je možné, že ho ani mít nebudou. Někteří z nich, například ministr financí Miroslav Kalousek či místopředseda sněmovny Jan Kasal, dali již dříve najevo, že v souboji Klaus-Švejnar dávají přednost nynějšímu prezidentovi. Šojdrová se ale zřejmě kloní spíš ke Švejnarovi. „Velmi vážně zvažuji osobní podporu této kandidatuře,“ řekla.

Ani komunisté zatím Švejnarovi hlasy negarantují. Ideální se jim nezdá ani Klaus, ani Švejnar. Předseda komunistů Vojtěch Filip dnes ke Švejnarově kandidatuře řekl jen to, že jde o očekávaný krok a že stranické orgány KSČM aspoň budou moci o víkendu jednat o dvou jasných uchazečích o nejvyšší ústavní funkci. Odmítl jakkoli odhadovat, koho nakonec KSČM podpoří.

O podpoře Švejnarovi dosud definitivně nerozhodli ani sociální demokraté, kteří to ale možná udělají již tento víkend. Hašek věří, že pokud se tak stane, získá Švejnar hlasy všech zákonodárců sociální demokracie. „Věřím poslancům a senátorům (ČSSD),“ prohlásil. Švejnarovo dnešní oznámení, že bude kandidovat na prezidenta, označil za „slovo chlapa“. Pokud má mít Švejnar reálnou šanci Klause porazit, potřebuje kromě jiného právě i jednoznačnou podporu ČSSD - strany, která má po ODS v parlamentu druhé nejsilnější zastoupení.

I v případě ČSSD se však spekuluje o tom, že ne všichni socialisté chtějí pro Švejnara hlasovat. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach tento týden uvedl, že dosavadní Švejnarovo váhání nahrává Klausovi a že řešením by byla nominace exministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Podle Haška dnes ale Švejnar spekulace ukončil. „Končí tím období nějakých dohadů a narážek na to, jestli je rozhodnut, nebo není rozhodnut,“ míní Hašek.

Také politolog Petr Just si myslí, že Švejnar udělal dobře, když kandidaturu oznámil dnes - tedy ještě předtím, než získal oficiální podporu ČSSD či dalších stran. „Svým dosavadním váháním posiloval Klause a znejišťoval všechny, kteří čekali na jeho vyjádření a třeba i byli ochotni mu dát svůj hlas,“ řekl Just. Švejnarovy šance ale podle něj vysoké nejsou. „Švejnarova podpora je dost nejistá a osobně bych předvídal spíš neúspěch,“ shrnul vyhlídky Klausova protikandidáta.

„Velké části ČSSD, navenek reprezentované Zdeňkem Škromachem, Jan Švejnar nevyhovuje,“ připomněl Just. Soudí, že předseda ČSSD Jiří Paroubek vsadil na Švejnara z pragmatických důvodů, nikoliv kvůli programové blízkosti. „Paroubek předpokládá, že čím je nějaký protikandidát blíže Klausovi, tím více má šanci odlákat hlasy pravice. A hlasy levice může získat proto, že je to 'Antiklaus',“ uvedl politolog. U lidovců i komunistů očekává, že výslovně nepodpoří ani jednoho z kandidátů.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř Švejnarovu kandidaturu podrobněji nekomentoval, uvedl jen, že mu přeje hodně štěstí. O návštěvu klubu ODS podle něj Švejnar zatím nepožádal. Občanští demokraté navrhli a podporují Klause a říkají, že Švejnar jejich podporu nezíská. Politici ODS v minulosti Švejnara kritizovali za to, že je šéfem dozorčí rady ČSOB - u prezidentského kandidáta jde podle nich o střet zájmů. Švejnar již dříve uvedl, že se místa v radě vzdá, pokud by byl zvolen.