Policie odhalila skupinu počítačových pirátů

Praha - V rámci akce Premiéra provedli policisté zátah proti počítačovým pirátům, zadrželi při ní sedm lidí. Hodnota odhaleného nelegálně provozovaného softwaru se odhaduje na desítky milionů korun. Tato akce je v Česku jednou z prvních, která se zaměřila na skupiny, jež protizákonně šíří počítačové produkty.

Hlavní sídlo pirátů objevili policisté na strahovských kolejích v Praze. Zadrželi ale i podezřelé z jiných částí republiky, dva ze sedmi zadržených skončili ve vazbě. Piráti nabízeli na internetu drahé počítačové programy, hudbu nebo nejnovější filmy. Překonali vždy ochranu počítačových programů a takto upravené softwary nabízeli prostřednictvím internetu dalším lidem.

Kriminalisté zajistili při akci Premiéra velké množství výpočetní techniky a paměťových médií s nelegálně drženými daty. Podezřelí jsou obvinění z porušování autorského práva a práva k databázím. Pokud budou odsouzeni, hrozí jim až pět let vězení. 

Vysokoškolské koleje jsou často ideálním prostředím pro šíření a získávání nelegálních softwarů. Nabízejí pirátům vynikající zázemí, hlavní výhodou je vysokorychlostní internet, který v krátkém čase umožňuje přenos velkého objemu dat. Studenti tak často masivně porušují autorská práva k počítačovým programům, filmům, hrám i hudbě.

Na strahovské piráty upozornila centrála Mezinárodní federace hudebního průmyslu v Londýně, která je už od jara sledovala. 

Protipirátská unie BSA nedávno ve své studii uvedla, že v Česku se nejčastěji nelegálně šíří operační systém Windows a také programy Microsoft Office. V obchodě za takový software zákazník zaplatí až o 80 procent víc než za nelegální kopii. Tento mnohdy až desetitisícový rozdíl v ceně přispívá k rozvoji nelegálního obchodu.