Švejnar: Porazit Klause je v zájmu České republiky

Praha - Prezidentský kandidát Jan Švejnar dnes na zasedání ústředního výkonného výboru sociální demokracie uvedl, že porazit v prezidentské volbě Václava Klause je v zájmu České republiky i ČSSD. Švejnar rovněž podotkl, že se odlišuje od ryzího kandidáta ČSSD, ale díky tomu může oslovit i subjekty ve středu a pravém středu spektra a ve volbě zvítězit. Sociální demokraté několikrát odměnili Švejnarova slova potleskem.

Švejnar uvedl, že příliš nechápe, že někteří sociální demokraté ho mohou považovat vůči Klausovi za menší zlo. Pochopitelné je to podle něho u KSČM: „Tam si to myslet mohou, proto váhají,“ řekl Švejnar, který však zároveň věří, že i komunisté uznají, že by byl lepším prezidentem než Klaus.

Švejnar také zdůraznil, že by byl prezidentem, který ctí ústavu, sjednocuje společnost a je ke všem stranám férový. Byl by nadstranický, hájil by první stát a netoleroval by praktiky, které nejsou právně čisté. „Je cynické obhajovat praktiky, které posvětily stamiliardové tunelování při kuponové privatizaci,“ řekl doslova Klausův protikandidát, pro kterého je podle jeho slov důležité pečovat o sociální mír.

Švejnar odpovídal i na řadu dotazů členů ústředního výkonného výboru ze všech oblastí. Týkaly se například energetiky, zdravotnictví, americké radarové základny, zavedení eura, Kosova i ekologie, konkrétně klimatických změn.

Sociální demokraté dnes s největší pravděpodobností vysloví Švejnarově kandidatuře v boji o Hrad definitivní podporu. „Všichni čekají naše definitivní stanovisko, komunisté, podstatná část lidovců,“ řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zdůraznil také, že omezení jejich podpory na kandidáta ČSSD nebo levicového kandidáta, by znamenalo Klausovo vítězství.

Zákonodárci ČSSD údajně nebudou k volbě Švejnara nuceni. Strana podle Paroubkových slov pouze může svým poslancům a senátorům doporučit, jak mají hlasovat, ale vzhledem k tomu, že volba je tajná, rozhodovat se budou podle svého svědomí. „Demokratičnost našeho přístupu bude větší než u 122 volitelů ODS. Celá řada zákonodárců ODS nechce volit Václava Klause,“ řekl Paroubek, který věří, že Švejnar dostane příležitost představit se zákonodárcům ODS.