Podle opozice je zákon o zdravotní péči protiústavní

Praha - Opozice obviňuje vládu, že zákon o zdravotní péči je protiústavní. Poplatky u lékaře podle ní porušují ústavní garanci bezplatné zdravotní péče. "Lidé, kteří nemají peníze, vlastně nemusí dostat zdravotní péči," řekl David Rath v Otázkách Václava Moravce, jejichž hostem byl i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Legitimitou poplatků za zdravotní péči se zabývá i Ústavní soud.

Na tvrzení opozice zareagoval ministr Julínek slovy: „Je to zoufalý krok opozice, která neumí zacházet s normálním demokratickým systémem.“ Julínek zdůraznil, že vybírání poplatků není vázáno na poskytnutí zdravotní péče, ošetřen tedy bude každý.

Sociální demokracie připravila návrh zákona, který by poplatky zrušil, sněmovna o něm má jednat koncem ledna. Do sporu se vložila i skupina politiků a intelektuálů, ta vyzvala občany, aby poplatky od ledna neplatili.

Před tím ale ministr Julínek varuje: „Když se někdo chová v rozporu se zákonem, ponese důsledky. Ponesou je občané, kteří nebudou poplatky platit.“

Podle děkana Právnické fakluty Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha může být takové jednání legitimní, i když je nelegální. „V demokratické společnosti je občanská neposlušnost nestandardní nástroj, který spočívá v tom, že se vědomě porušuje zákon ve snaze vyvolat diskusi,“ tvrdí Gelroch, podle kterého je výzva předčasná a může vytvářet tlak na Ústavní soud. Ten ve sporu o zdravotní péči rozhodne nejdříve za tři měsíce.