Prezident Klaus podepsal státní rozpočet na příští rok

Praha - Prezident republiky Václav Klaus dnes podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Petr Hájek. Rozpočet, který vychází ze schválené reformy veřejných financí, počítá se schodkem téměř 71 miliard korun. Sněmovna ho schválila 5. prosince; Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Rozpočet se podařilo vládě prosadit přes odpor opozice za podpory všech koaličních poslanců s výjimkou poslankyně zelených Věry Jakubkové, která se hlasování nezúčastnila. Pro vládní návrh byli také dva někdejší sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Rozpočet předpokládá celkové výdaje 1,107 bilionu korun. Příjmy mají činit 1,037 bilionu a poprvé tak překročí jeden bilion korun. Má také napomoci snížit schodek veřejných financí na 2,95 procenta hrubého domácího produktu, což je pod úrovní maastrichtských kritérií, tedy podmínek nutných pro přijetí eura. Podle oslovených analytiků je schválený státní rozpočet krokem správným směrem, ale pro zlepšení stavu veřejných financí není dostatečně razantní.

Rozpočet také proti původnímu návrhu přidal téměř miliardu na školství. Jeho součástí je i seznam více než 400 dotací na takzvané porcování medvěda, tedy různé investice v regionech. Například 46 milionů korun zamíří do brněnské tělovýchovné organizace Orel.

Kromě toho přesunuli poslanci na návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové 2,8 milionu korun z rozpočtu ministerstva obrany. Dostanou je Československá obec legionářská a Svaz pomocných technických praporů.