Stát nakoupil čtyřicet nových hasicích vozů

Praha - Ministerstvo vnitra razantně obnovuje hasičskou techniku, koupilo rovnou čtyřicet cisternových stříkaček najednou. Díky tomu dostalo množstevní slevu, stát tak ušetřil velké množství peněz. Auta půjdou ke sborům, které teď používají ty nejstarší.

Na Hradčanském náměstí v Praze se konalo defilé čtyřiceti nových hasičských stříkaček. V historii Hasičského záchranného sboru jde o největší jednorázový nákup techniky, ministerstvo vnitra za ně utratilo rekordních 200 milionů korun ze zvláštního rozpočtového programu. Stát ušetřil velké množství peněz: „Techniku jsme koupili centrálně, měli jsme tedy množstevní slevu, která činila milion korun na jedno auto,“ vysvětluje ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán. Ministr vnitra Ivan Langer podotýká, že prioritou nejsou jen profesionálové, ale také dobrovolní hasiči. Právě ti by po pěti letech měli nově nakoupenou techniku dostat.

Nové cisterny si rozdělily kraje, mimo jiné podle stáří používané techniky, každé třetí hasičské auto v Česku je straší šestnácti let. Ideální by bylo, kdyby se technika obměňovala jednou za pět roků, říkají ředitelé jednotlivých stanic. Například Liberecký kraj by tak místo dvou potřeboval čtyři nové cisterny ročně. Někde totiž stále jezdí třeba Tatrovky, které jsou kvůli svému stáří poruchové.

„Naše technika je stará sedmnáct let, nejhorší situace je u výškové techniky,“ upozorňuje na špatnou situaci ředitel HS Libereckého kraje Josef Zajíček. Jenže na nákup drahých žebříků a další techniky už ministerstvo nemá. Do roku 2011 pořídí v rámci programu obnovy techniky celkem 200 stříkaček.

Luděk Jíra