Topolánek už prý jednal se zelenými a lidovci o podpoře Klause

Praha - Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek už prý jednal s koaličními partnery o volbě prezidenta. Na tiskové konferenci po zasedání širšího vedení občanských demokratů dnes řekl, že začal realizovat usnesení listopadového kongresu, které mu uložilo otevřít s lidovci a zelenými diskusi o podpoře dosavadního prezidenta Václava Klause. Topolánek prohlásil, že přebírá za Klausovo zvolení zodpovědnost jako šéf ODS, ale nechce spojovat volbu hlavy státu s osudem svého koaličního kabinetu. Bližší podrobnosti strategie, kterou zvolil, však premiér nechtěl zveřejnit. "Sázíme na prokazatelnou a prokázanou kvalitu," konstatoval.

Místopředseda ODS Ivan Langer pak zavtipkoval na adresu zatím jediného Klausova protikandidáta ekonoma Jana Švejnara. Kandidát by podle něj měl být schopen doložit například znalost hymny a textu na prezidentské standartě a neměl by se vracet do země „na návštěvu“. Připomenul tak mimo jiné Švejnarovo vystoupení v televizi Prima, kdy si ekonom žijící od mládí ve Spojených státech nevzpomněl na prezidentské heslo.

Po listopadovém kongresu, kde občanští demokraté deklarovali podporu Klausovi, tak dnes výkonná rada přijala usnesení, podle něhož plně podporuje nominaci 122 poslanců a senátorů ODS, kteří Klause navrhli. Švejnar naproti tomu může počítat s podporou zelených, sociálních demokratů a části zákonodárců KSČM a KDU-ČSL.

ODS má v parlamentu 122 členů, Klaus by tak ve třetím volebním kole při účasti všech poslanců a senátorů potřeboval už jen dalších 19 hlasů. Vzhledem k rozložení sil ve sněmovně a Senátu se zdá, že Švejnar má šanci na zvolení právě jen ve třetím kole volby a že jeho cesta k případnému úspěchu vede přes dolní komoru.

Ve třetím kole se již hlasy poslanců a senátorů nepočítají zvlášť, ale na rozdíl od prvních dvou kol se sčítají. Ke zvolení tak již v tomto závěrečném kole není nutné vyhrát v každé z obou komor, ale stačí získat většinu přítomných členů celého parlamentu - sněmovny i Senátu dohromady. Teprve třetí dějství tak teoreticky Švejnarovi umožňuje překonat většinu, kterou ODS disponuje v Senátu.

Nejprve ale Švejnar do tohoto třetího kola musí postoupit, to znamená, že musí „přežít“ eventuální dvě předchozí kola volby a získat v nich tolik hlasů, aby Václav Klaus nebyl zvolen již v prvním či druhém kole.