Policie: Od 1. do 18. prosince zemřelo při nehodách 56 lidí

Praha - Za prvních 18 prosincových dní zahynulo podle předběžných údajů při dopravních nehodách v České republice 56 osob, což je o 13 více než ve stejném období loňska. Informovalo o tom ředitelství dopravní policie. Od ledna do konce listopadu zemřelo na silnicích 1027 osob, což je o 146 více než ve stejném období roku 2006. Loni na silnicích zemřelo 956 lidí, což bylo nejméně za posledních 17 let.

K tragické bilanci letošního prosince přispěly podle dopravní policie zejména dva dny - 12. a 18. prosinec. O prvním z nich zemřelo šest a o druhém sedm lidí. Jedním z nejtragičtějších prosincových dnů v historii byl 23. prosinec 2004, kdy zahynulo 16 lidí. Umíralo se i přímo na Štědrý den, třeba před dvěma roky zahynuli 24. prosince na silnicích čtyři lidé.

Nejtragičtějším letošním dnem na českých silnicích byl zřejmě pátek 8. června, kdy při nehodách zemřelo 11 osob.

Situaci na českých silnicích měl zlepšit nový silniční zákon, který platí od loňského 1. července. V prvních několika měsících platnosti nového silničního zákona se situace na českých silnicích skutečně zlepšila, potom se ale začala víceméně vracet do starých kolejí.