O půlnoci vstupuje Česko do Schengenu

Praha - Občané České republiky mohou ode dneška volně cestovat téměř po celé Evropě bez hraničních kontrol. Spolu s Českem vstoupilo do schengenského prostoru také dalších osm nových členských států EU. Po vstupu do NATO v roce 1999 a přijetí do Evropské unie v roce 2004 je to další významná mezinárodní událost v dějinách České republiky a zároveň milník na hranicích mezi státy, které před rokem 1989 rozdělovalo vymezení Západu a Východu.

Na českých hranicích byly dnes večer zahájeny oslavy vstupu České republiky do schengenského prostoru. Vše začalo okolo sedmé hodiny večer ve Starém Hrozenkově, na česko-slovenské hranici, která vznikla jako poslední a jako první byla také zrušena. 

Připojení k schengenskému prostoru bez vnitřních hranic a hraničních kontrol má pro Česko a Slovensko ještě jeden zvláštní význam v podobě symbolického znovusjednocení po 15 letech, kdy se oba státy osamostatnily. I proto se na česko-slovenském přechodu ve Starém Hrozenkově setkali i ministři vnitra obou zemí, Ivan Langer a Róbert Kaliňák, kteří jeho fungování ukončili přeříznutím symbolické hraniční závory.

Oslavy budou v podobném duchu pokračovat v Mikulově na česko-rakouské hranici. Zde se po jedenácté hodině večer Langer setká s rakouským ministrem vnitra Güntherem Plotterem a symbolicky rozsvítí semafor, na kterém budou svítit tři zelená světla. O několik desítek minut později pak definitivně zmizí kontroly i na tomto hraničním přechodu.

O půlnoci se také opět spojí česká a polská část Těšína v jedno město. Ve 23 hodin se most Družby, který město od roku 1920 rozděloval, uzavře a začnou se podepisovat dohody o vzájemné spolupráci, např. městských policií obou republik. Přesně o půlnoci pak rána z děla odstartuje ohňostroj, který začne na české straně u řeky Olše a bude trvat zhruba osm minut.

Hlavní oslavy vstupu České republiky do schengenského prostoru se uskuteční v pátek na česko-polsko-německém trojzemí. Na hraniční přechody Žitava - Friedensstrasse - Hrádek nad Nisou kromě českého premiéra Mirka Topolánka dorazí i německá kancléřka Angela Merkelová, šéf polské vlády Donald Tusk a předseda Evropské komise José Barroso. Setkání od 9:40 odvysílají živě programy ČT1 a ČT24.

Schengenský prostor dosud tvořilo 13 starých zemí unie s výjimkou Británie a Irska a dále ještě Norsko a Island. Nyní k nim přibudou všichni nováčci EU z rozšíření v roce 2004 kromě Kypru, který požádal o odklad vstupu. Prostor je založen na tom, že když do něj někdo vstoupí, tak už při cestách do jiných zúčastněných států nemusí žádnými dalšími hraničními kontrolami procházet. Česko bude po jeho rozšíření sousedit pouze se státy, které jsou do Schengenu rovněž začleněny, takže nebude mít například na rozdíl od Slovenska žádnou vnější hranici prostoru. Hranice tak zůstanou pouze na mezinárodních letištích.

Schengen po 21. prosinci
Zdroj: ČT24