STEM pro ČT: Švejnar dohnal v oblibě Klause

Praha - Obliba Jana Švejnara stoupá. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Českou televizi. Lidé odpovídali na otázku, zda by podle nich byl lepším prezidentem Václav Klaus nebo on. A výsledek přinesl překvapení: oba tábory jsou vzácně vyrovnané. Podle 34 procent dotázaných by byl lepší hlavou státu současný prezident Václav Klaus, stejný podíl lidí by však na Hradě raději viděl ekonoma Švejnara. Zbylým 32 procentům je to jedno.

Ještě před měsícem v průzkumu skoro polovina obyvatel uvedla, že Švejnara vůbec nezná. Za prezidenta ho v listopadu chtělo jenom 15 procent lidí, 62 procent si přálo Klause. Švejnar tak udělal velký skok vpřed. Z průzkumu vyplývá, že je nejvíce přijatelný pro lidi staršího věku, což je podle vedoucí analytičky Věry Haberlové trochu překvapivé, protože ti jsou přeci jen konzervativnější.

Klaus však poslední dobou začal u lidí ztrácet body a zřejmě si za to může trochu i sám. „Možná, že se trochu nešťastným ukázalo jeho odmítání účasti v televizní debatě,“ myslí si Haberlová. K tomu, aby se oba prezidentští kandidáti utkali v televizní debatě, vyzval Klause kromě Švejnara i předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Jenže Klaus účast v duelu znovu odmítl, protože je přesvědčený, že veřejnost sice má právo znát názory kandidátů, ale jedno vystoupení v televizi to nevyřeší. Paroubkovi v otevřeném dopise napsal, ať jde se Švejnarem debatovat sám: „Vhodnější by bylo, kdybyste v televizní debatě veřejnosti kandidáta Vaší strany představil Vy a objasnil, proč právě on je kandidátem ČSSD.“ Paroubek na to reagoval slovy, že by Klaus neměl zakrývat, že se televizní debatě přímo zbaběle vyhýbá.

Švejnar už se byl představit na klubech všech parlamentních stran, kromě ODS. A i když přibývá i jeho výstupů v médiích, veřejnost zná jeho názory mnohem méně, než názory Václava Klause. Oba kandidáti se přitom liší hlavně v postoji k Evropské unii. Klaus je známý euroskeptik, Švejnar naopak. Dělí je i názor na ekologii, když pro Švejnara je boj proti změnám klimatu důležitý, zatímco Klaus globální oteplování popírá.