Letošní Vánoce budou zřejmě lámat rekordy

Praha - Letošní Vánoce budou zřejmě ve znamení rekordů. A to nejen, co se peněz utracených za dárky týče, ale také v dopravě. Silnice i vlaky jsou přeplněné a dopravci přes velký nápor cestujících nestíhají posilovat spoje. Vánoční shon se projevil i na pražském hlavním nádraží, které je přeplněné.

Do vlaků se tři dny před vánocemi hrnou tisícovky lidí, proto České dráhy varují, aby si cestující rezervovali jízdenky včas, nemuselo by se už na každého dostat. „Už od začátku týdne jsou kompletně vyprodané veškeré lehátkové a lůžkové vozy mezi Prahou a Slovenskem, a to až do Štědrého dne,“ varuje mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Jen za poslední dva dny vyjelo na koleje 73 souprav posílených o 5000 míst a podobně tomu bude i o víkendu. Fronty na lístek ale bohužel trvají i hodinu. Obrovský zájem je také o autobusy, těmi se za svými rodinami vrací nejvíc lidí ze zahraničí, hlavně z Londýna. „Zde se jedná téměř o stěhování národů, my posilujeme linky o několik desítek autobusů,“ uvádí Radim Jančura, ředitel Student agency.

Ti, kteří se rozhodnou vyjet vlastním autem, se musí obrnit trpělivostí, protože se tvoří dlouhé kolony a takový stav bude prý trvat až do Štědrého dne. „Bude to kombinace nakupujících a těch, kteří odjíždějí na delší dovolenou,“ upozorňuje na možné dopravní komplikace Jan Spousta z Centra pro dopravní výzkum.

Největší nápor teď zažívají také obchodníci. Najít místo k zaparkování je před většinou nákupních center už několik dní téměř nemožné a to i přesto, že podle průzkumu některých řetězců lidé začali s nákupem letos o něco dříve než loni. Návštěvnost i obraty obchodů se zvýšily už v říjnu. „Tržby jsou oproti průběhu roku nadstandardní,“ uvádí prodejce elektroniky David Lesák.

Nákupní horečka a plné silnice ale pravděpodobně štědrovečerní večeří neskončí. Přijdou znovu v lednu, kdy většina obchodů začne se zimními výprodeji.