Česká policie není dostatečně nezávislá a nestranná

Praha - České republice podle některých organizací na ochranu lidských práv pořád chybí nezávislá a nestranná kontrola policie. A nezmění to podle nich ani nový zákon o policii. Volají po větší vnitřní kontrole policie a po vzniku nezávislého orgánu, na který by se mohli lidé se svými podněty obracet.

Práce českých policistů má podle Českého helsinského výboru a Ligy lidských práv dva hlavní nedostatky: „Jsou to nedostatečná nezávislost kontrolních orgánů a malá efektivita při prověřování stížností,“ vyjmenovává Miroslav Krutina z Českého helsinského výboru. Pro občana, který si chce na postup policie stěžovat, je navíc těžké se zorientovat. Stížnosti na přestupky policistů se řeší jinde než jejich trestné činy. Řešení by prý mohlo být snadné - vznik jediného nezávislého kontrolního orgánu, který by řešil obojí: „Uvažujeme o tom, že bychom podpořili vznik nezávislé instituce, která bude nabírat stížnosti na všechny složky policie ČR,“ dodává Krutina

Další variantou je osamostatnění Inspekce ministra vnitra. Takové řešení navíc kromě neziskovek podporuje i opozice: „Je potřeba změnit působení inspekce, zejména co se týká nezávislosti, aby nebyla závislá na jednom ministrovi,“ zdůrazňuje poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Jenže nový zákon o policii s vydělením Inspekce mimo ministerstvo vnitra nepočítá. Český helsinský výbor a Liga lidských práv chtějí do února vypracovat analýzu nového návrhu zákona a její výsledky předložit ministerstvu. To slibuje, že se návrhy ze strany neziskovek bude zabývat. „My to samozřejmě budeme analyzovat a připomínky zohledníme, protože zákon je teď v mezirezortním připomínkovém řízení,“ vysvětluje Vladimír Řepka z tiskového odboru ministerstva vnitra. Vláda by měla nový zákon o policii a s ním i případné změny v řešení policejních prohřešků posuzovat začátkem příštího roku.