Klaus se chce utkat s protikandidátem až v parlamentu

Praha - Prezident Václav Klaus se chce utkat s protikandidátem, ať je to kdokoli, až v parlamentě při prezidentské volbě. Tam je to kolbiště, kde se to má odehrát, řekl v Nedělní partii televize Prima. Diskuse s ekonomem Janem Švejnarem, jenž se také uchází o prezidentské křeslo, se nebojí, ale na rozdíl od něj se prý po 18 letech v české politice nepotřebuje zviditelňovat. O svém vítězství je přesvědčen.

K televizní diskusi se Švejnarem Klause opakovaně vyzval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Klaus nabídl Paroubkovi, aby málo známého Švejnara v televizi představil sám. Paroubek opáčil, že se Klaus bojí diskuse.

Klaus je přesvědčen o tom, že je v jistém smyslu prototypem toho, co se v české politice po listopadu odehrávalo, to znamená nastolení svobody a demokracie místo komunistické totality. Jestli to někdo vidí jinak a chce prosazovat jiné hodnoty, měl by to podle něj říci nahlas.

Prezident si také myslí, že se mu podařilo udržet úctu a vážnost prezidentského úřadu. Doufá, že se mu dařilo hájit české zájmy a spojovat prezidentskou funkci s lidmi. Rozhodně odmítl tvrzení opozice, že rozděluje společnost a že se chová spíše jako čestný předseda ODS než nadstranický prezident. Je proto pevně přesvědčen o tom, že dostane nejen hlasy ODS, která ho do voleb nominovala, ale i zákonodárců ostatních stran včetně komunistů, takže získá většinu a zvítězí.

Po listopadu 1989 prý byl proti zrušení komunistické strany, protože by se komunisté jen přejmenovali a podíleli se na tvorbě vlád. V ČR podle něj zůstali mimo vládu jen proto, že zůstali jasně pojmenováni. Ani nyní podle něj taková situace nehrozí. Rozlišuje prý předlistopadovou komunistickou éru a nynější KSČM, která se podílí v parlamentě na tvorbě zákonů, což nikomu nevadí. Komunistická karta se podle něj vytahuje před volbami hlavy státu. Nynější boj s komunismem považuje za směšný. Takoví bojovníci to měli dělat před 20 nebo 30 lety, uvedl. Hlasy poslanců KSČM mohou být podle politologů při prezidentské volbě rozhodující.

I kdyby prezidentské křeslo neobhájil, Klaus se prý nenechá odstrčit a neodejde z veřejného života. I tak se prý bude „plést“ do věcí veřejných, které ho „trápí“.