Po celém Česku se v kostelích slavil Štědrý den a Boží hod

Praha - V českých chrámech a kostelích bylo na Štědrý den živo. Neslo se jimi Hej mistře, vstaň bystře a další vánoční písně. Ještě víc lidí než mše na Boží hod je přilákala ta půlnoční na Štědrý večer. Poslední týden roku se časem oslav stal ve čtvrtém století, kdy zastínil pohanské svátky slunovratu.

I když pro církev trvají svátky až do 6. ledna, pro většinu Čechů byl jejich vyvrcholením právě Štedrý den. Na boží hod, kdy sloužil mši v katedrále svatého Víta kardinál Vlk, už byly lavice v kostele o poznání prořídlejší, a to i proto, že sem dopoledne kvůli mši výjimečně nesměli turisté. „Je to oslava historické události, že se Ježíš v Betlémě narodil a že sestoupil mezi lidi, aby jim ukázal cestu,“ říká kardinál Miloslav Vlk.

Zástupci katolíků mají ale letos ještě o důvod víc, proč slavit. Stát se totiž těsně před Vánoci s církví dohodl, jak jí splatí zabavený majetek. „Dohodu, která je tady po celých osmnácti letech, opravdu nesmírně vítáme a církev k pozitivnímu výsledku jednání nesmírně přispěla,“ tvrdí kardinál Vlk.

Zástupci koalice církvím budou splácet celkem 83 miliard korun 60 let. S úroky se tak suma vyšplhá až na 267 miliard korun. Podle kardinála Vlka jde o jeden z nejhezčích vánočních dárků. Na druhou stranu je stále nedořešený patnáctiletý spor o svatovítskou katedrálu. Církev se minulý týden odvolala proti rozsudku obvodního soudu, který ji v září přiřkl státu a sporem se bude už potřetí zabývat městský soud.