Oslavy příchodu nového roku probíhaly po celém světě

Praha - Loučení se starým rokem a vítání začátku nového se konaly na celé planetě, oslavy na mnoha místech doprovázela velkolepá show. Silvestr neznamenal ale pouze zábavu, v pohotovosti museli být hasiči a záchranáři, kteří jako každoročně vyjížděli k požárům a zraněním, způsobeným nejčastěji neopatrným zacházením se zábavní pyrotechnikou. Oproti loňskému roku přesto v České republice proběhla silvestrovská noc poměrně v klidu. Velmi rušno bylo naopak na Filipínách nebo v Thajsku.

Češi oslavovali klidněji než loni

Oslavy nového roku přilákaly do centra Prahy tisíce lidí. Sanitky během noci vyjely v hlavním městě ke dvěma stovkám případů, většinou se jednalo o lidi v podnapilém stavu nebo zraněné při manipulaci s pyrotechnikou. Také hasiči zasahovali u několika požárů, k největšímu došlo ve Vršovicích. Kvůli vhození rachejtle do světlíku domu muselo být evakuováno třináct lidí. Ve Středočeském kraji zasahovali hasiči několikrát za noc, celkem zaznamenali 23 výjezdů. Ve většině případů byl důvodem požár, ve zbývajících pak dopravní nehody, ale také třeba zabouchnuté dveře od bytu.

I v ostatních částech Čech probíhala silvestrovská zábava ve srovnání s loňskými oslavami poměrně klidně. Výjimkou byla pouze situace na jihu Čech, kde při požáru zemřel neznámý muž. Jeho těla našli hasiči uvnitř zapálené chaty, jejím majitelem je ale někdo jiný. K vážnému případu došlo také v Drahotěšicích na Českobudějovicku, kde se postřelil opilý muž, který zbraní ohrožoval svou družku. Celkem záchranáři zasahovali u 38 úrazů, zaznamenali také 13 otrav alkoholem u dospělých a jednu u čtrnáctiletého chlapce, který byl převezen na jednotku intenzivní péče. Tři lidé se předávkovali léky a jeden se pod vlivem alkoholu pokusil o sebevraždu.

Na letošní silvestrovské oslavy v Libereckém kraji nejspíše nezapomene skupina německých turistů. V hotelu, v němž byli ubytováni, vzňal hořlavý materiál v blízkosti plynového kotle, Němci si tak museli hledat jiné místo k bydlení i oslavám.

K mnohem závažnějšímu incidentu došlo ráno v Pardubicích, kde byl pobodán čtyřiadvacetiletý muž. K napadaní došlo nejspíše pod vlivem alkoholu. V Broumovských stěnách na Náchodsku pátrali hasiči dvě hodiny po půlnoci po dvou lidech, kteří v podnapilém stavu ztratili orientaci a zabloudili. Hasiči je našli přibližně 700 metrů od vesnice. 

Silvestrovská noc na Moravě

Tragicky skončily oslavy pro šestasedmdesátiletou ženu na jihu Moravy, která po srážce dvou osobních aut podlehla zraněním. K úmrtí došlo také na severní Moravě, kde se na Šumperku utopil muž, na vině byl pravděpodobně alkohol. S výjimkou těchto dvou závažných případů pomáhali policisté, záchranáři a hasiči během silvestrovských oslav především lidem, kteří příchod nového roku zapíjeli přemírou alkoholu. 



Ve světě vybuchovaly ohňostroje i bomby

Téměř všechna města přivítala příchod roku 2008 ohňostrojem, k výjimkám patřil Brusel, kde byl ohňostroj zrušen z obav před teroristickým útokem. Silvestrovské show na  newyorském Times Square se zúčastnilo více než milion lidí, na jižní polokouli se nejvíce lidí sešlo v Sydney a také na plážích brazilského Ria de Janeira. O něco méně bezstarostná byla atmosféra v Bagdádu, kde od půlnoci platí zákaz nočního vycházení. I tak se ale poprvé od svržení Husajnova režimu odvážili lidé do ulic ve větším počtu.  Asijské země kromě tradičního ohňostroje přivítaly nový rok údery na gongy nebo klášterní zvony, jejichž zvuk má celý příští rok zahnat všechny potíže.

Na Filipínách, kde místní obyvatelé věří, že hlukem mohou v novém roce zahnat smůlu, bylo zábavní pyrotechnikou zraněno 450 lidí. Loni při silvestrovských oslavách přišlo na ostrovech sedm lidí o život. 27 zraněných je bilance teroristického útoku během silvestrovské noci v Thajsku. V hotelech v blízkosti malajsijských hranic explodovalo pět bomb, které zde nastražili s velkou pravděpodobností muslimští povstalci.