Klaus s Topolánkem na tradičním setkání v Lánech – bez partnerek

Lány – Prezident republiky Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek se sešli na tradičním novoročním obědě. Vůbec poprvé na něm chyběly jejich partnerky. Pavla Topolánková se setkání nezúčastnila kvůli odluce manželů a protokol nedovoluje, aby Topolánka doprovázela nová partnerka Lucie Talmanová, se kterou vychovává malého syna.

Pokud jeden z účastníků s sebou nemá partnerku, nemůže si ji přivést ani druhý. Z tohoto důvodu se schůzky nezúčastnila ani Livia Klausová. Topolánek na tiskové konferenci uvedl, že se bude snažit, aby se první dáma mohla příští rok slavnostního oběda zúčastnit.

Klaus a Topolánek spolu hovořili o únorové volbě prezidenta. Premiér potvrdil, že ODS bude nadále podporovat současného prezidenta. Klaus je podle něj názorově konzistentní a jeho zvolení je v zájmu České republiky. O předvolební taktice ale předseda občanských demokratů mluvit nechtěl. Premiér dále navázal na novoroční projev prezidenta. Podle Topolánka Klaus projevu v prezidentské předvolební kampani nezneužil. Také s ním souhlasí, že Češi nyní žijí v blahobytu.  

Na včerejší vystoupení bývalého prezidenta Václava Havla v Impulsech Václava Moravce, kde prohlásil, že by na místě prezidenta rád viděl Jana Švejnara, reagoval Klaus slovy, že Havlův favorit byl známý už dříve.