Štětina: Klaus by se měl omluvit, znevážil snahy o zrušení KSČM

Praha - Senátor Jaromír Štětina (za Stranu zelených) míní, že prezident Václav Klaus by se měl omluvit lidem, kteří se "bez postranních úmyslů, vedeni vyššími principy mravními" snaží Českou republiku "zbavit bolševického dědictví". Podle senátora se o nich Klaus v posledních dnech vyjádřil znevažujícím způsobem. K omluvě Štětina prezidenta vyzval v otevřeném dopise.

 Mluvčí prezidentské kanceláře Petr Hájek řekl, že prezident dopis nečetl a nebude ho komentovat.

„Nejdříve jste označil volání po zákazu KSČM za směšné, v novoročním projevu jste pak úsilí vypořádat se právními demokratickými prostředky s ostudnou poslední stalinskou komunistickou stranou v Evropě označil za včerejší bitvy jež bojovat není příliš obtížné a odvážné,“ napsal Štětina.

Klaus v předvánočním pořadu Nedělní partie televize Prima mimo jiné uvedl, že se mu zdá „směšné, že dneska někdo hrdinně bojuje s komunismem“. Podle prezidenta měl takto bojovat „před dvaceti, třiceti lety“. V novoročním projevu pak prezident připomněl například i rok 1948 a následující čtyři desetiletí komunismu. „Při jejich hodnocení ale nevystačíme s líbivými proklamacemi, které někteří dnes tak snadno zastávají, protože je to už nic nestojí. Bojovat včerejší bitvy není příliš obtížné a odvážné,“ poznamenal. Současně ale Klaus varoval před lhostejností nebo smířlivostí vůči tomuto období po roce 1948.

Klausův projev na Nový rok byl poslední v jeho pětiletém prezidentském období. Odehrál se zhruba měsíc před začátkem prezidentské volby, v níž bude svou funkci obhajovat. O tom, zda bude na Hradě dalších pět let Klaus, nebo se hlavou státu stane jeho protikandidát Jan Švejnar, rozhodnou i hlasy komunistických poslanců a senátorů.

Švejnar již v minulých týdnech komunistické zákonodárce navštívil a na adresu KSČM mimo jiné poznamenal, že tato strana „získává velký počet hlasů v demokratických volbách, takže je ji potřeba brát jako politický subjekt, se kterým se musí jednat“. Komunistům chce prý Švejnar pomoci, aby se dále reformovali a svou aktivní politickou účastí zastavili trend slabých vlád. Podle něj je ovšem nezbytné, aby se strana nejen distancovala od zločinů minulého režimu, identifikovala se s českým členstvím v EU a postavila se za soukromé vlastnictví, ale také aby odmítla násilí k prosazování politických cílů.

Štětina je mimo jiné spoluautorem návrhu novely, která by zakázala propagaci komunistického hnutí a komunistických symbolů, podílel se na vzniku petice Zrušme komunisty a je rovněž předsedou senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM. Někteří kritici mu vyčítají jeho údajné členství v předlistopadové KSČ.