Počet úmrtí při leteckých katastrofách loni klesl o dvacet procent

Londýn - Při leteckých katastrofách loni na celém světě zahynulo 631 pasažérů, což je o dvacet procent méně než v roce 2006. Ukázala to nová statistika, kterou zveřejnila konzultační společnost Ascend Worldwide. Bezpečnost cestování letadlem se ale zlepšuje dlouhodobě, což je patrné ze srovnání delší časové řady.

Méně lidí zemřelo při leteckém neštěstí navzdory tomu, že se zvýšil počet nehod. Celkem jich bylo 15, zatímco o rok dříve jen 13.

Nejtragičtější událostí v letecké dopravě loni byla nehoda letadla Airbus A320 brazilské letecké společnosti TAM. V červenci při nehodě tohoto stroje u Sao Paula zahynulo 181 cestujících a šest členů posádky. Stroj vyjel mimo ranvej a narazil do jedné z letištních budov.

Průměrný počet obětí při leteckých katastrofách v tomto desetiletí činí 718,9 cestujícího ročně. Je to mnohem méně než v 90. letech, kdy průměr činil 954,4 pasažéra ročně.

Ještě lepší bilanci má letecká doprava z hlediska počtu smrtelných nehod. Od roku 2000 se v celém světě v průměru stane 16 smrtelných nehod ročně, zatímco v 90. letech to bylo 24,2 nehody ročně. Přitom letecká doprava nyní zažívá nebývalý rozmach a ve vzduchu je stále více letadel.

Ředitel Ascendu Paul Hayes ale nadšení tlumí, i když zveřejněné údaje jsou důkazem zlepšení bezpečnosti ve všech směrech. „Práce není ani zdaleka dokončena. Letečtí dopravci si musí i nadále stanovovat vyšší standardy a stále se zlepšovat,“ řekl Hayes.