Hejtmani ODS si věří

Praha - Hejtmani ODS věří, že v podzimních volbách obhájí silné postavení v regionech. Krajští lídři vládní strany jsou optimističtí i přesto, že šéf strany Mirek Topolánek v HN uvedl, že reálné obhájit pouze devět hejtmanských křesel z dvanácti. Místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl Topolánkovi vzkázal, že není třeba stahovat kalhoty před brodem.

Slova šéfa občanských demokratů překvapila Bendla zejména proto, že nezná jediného hejtmana za ODS, který by v krajských volbách neměl šanci na úspěch. Bendl také řekl, že si stojí za svým nedávným tvrzením, že nebude-li se dařit ODS ve vládě, budou mít složitou pozici i ti, kteří v krajích celé čtyři roky tvrdě pracovali.

Topolánek v reakci na dotaz HN připustil, že by si skoro zasloužil mít na letošním kongresu ODS protikandidáta na funkci předsedy strany, kdyby ODS po krajských volbách nezískala ani devět, ale třeba jen sedm hejtmanů. Bendl by se prý v takovém případě postavení protikandidáta nebránil. Topolánkovu kariéru ale hejtmani s výsledky krajských voleb nespojují tak silně jako s volbou prezidenta.

V tom, že výsledek minulých krajských voleb byl pro ODS neobvykle příznivý, souhlasí s Topolánkem hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Vítězství ODS v minulých volbách ve 12 krajích považuje za výjimečné a obtížně opakovatelné. Do voleb je však podle něho třeba jít s touhou po vítězství pokud možno ve všech krajích. „Předseda Topolánek má možná nějaký kvalifikovaný odhad, který já nemám. Jak volby dopadnou, se neodvažuji odhadnout a nechci to komentovat,“ uvedl.

Podle místopředsedy pražské ODS Davida Vodrážky by měla nastat změna ve funkci předsedy ODS v případě, že by nebyl prezidentem znovuzvolen Václav Klaus. S krajskými volbami by Vodrážka případnou Topolánkovu výměnu nespojoval, což však neznamená, že by nemohl mít protikandidáta. Jeho kolega Jiří Janeček stejně jako Bendl nechápe, proč premiér takový výsledek předem avizuje.

Podle radního Pardubického kraje Ivo Tomana bude pro ODS úspěchem, pokud získá v krajích víc než polovinu hejtmanů. Za důležité Toman považuje, aby měli občanští demokraté zastoupení ve všech krajských koalicích. Soudí, že Topolánkova pozice je velmi silná. Pokud tedy komunální volby skončí s nadpoloviční většinou hejtmanů ODS, hledat protikandidáta na šéfa strany nebude nutné, soudí.

Topolánkovy obavy z propadu v regionu nesdílí místopředseda středočeské ODS Radek Cabrnoch. Podle něho by se mohlo podařit obhájit všechna hejtmanská křesla. Také hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník vzhlíží ke krajským volbám s optimismem. Doufá, že voliči ocení, jak po uplynulé čtyři roky pracovala krajská samospráva a co se jí podařilo. Počítá s úspěchem Klause v prezidentských volbách i s úspěchem jihočeské ODS v krajských volbách. „Proto nehodlám ani předjímat možný vývoj v celostátním vedení ODS,“ dodal Zahradník.

To, že bude obhajoba obtížná vzhledem k tomu, že pozice krajů oslabuje nepopulární reforma, si myslí místopředseda regionální rady ODS v Ústeckém kraji Jan Kubata. Případný neúspěch v prezidentských a krajských volbách podle něho nelze slučovat, protože jde o rozdílné věci. Dodal, že Topolánek s volbou prezidenta již svoji funkci spojil. Nějaké změny by podle něho v případě neúspěchu v krajských volbách nicméně měly následovat. „Jestli to budou zrovna změny ve vedení, je podle mne nyní předčasné spekulovat,“ uvedl.

Také podle hejtmana Královéhradeckého kraje Pavla Bradíka bude obtížnější obhájit všech 12 míst hejtmanů. „Reforma bude mít určitě dopad na nálady voličů, ale v hradeckém kraji jsem optimista. V případě, že bych post hejtmana neobhájil, jsem připraven opustit všechny funkce v ODS,“ řekl. Úvahy o změně ve vedení ODS v případě neúspěšných prezidentských i krajských voleb považuje za předčasné.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel soudí, že je obtížné předjímat, jak volby dopadnou, věří ale, že voliči ocení, co se v kraji změnilo. Současně si nemyslí, že pokud by ODS ztratila některého z hejtmanů, že by za to měl nést odpovědnost předseda strany. „To není jeho věc, buď se to mě podaří, nebo ne,“ tvrdí. Krajský předseda ODS na Zlínsku Libor Karásek soudí, že prohrané volby jsou důvodem ke změně vedení. „To se ale týká všech voleb, nejen krajských,“ řekl.