Eurozatykač pomohl zadržet desítky zločinců

Praha - Česká policie si pochvaluje fungování eurozatykače. Za loňský rok se díky němu do českého vězení dostalo z Evropy 128 lidí a naopak v Česku se podařilo zadržet přes sto zločinců z jiných evropských zemí. Od začátku září navíc práci policistů výrazně zrychlil a zjednodušil přístup do tzv. schengenského informačního systému.

Tomáš Pitr, František Procházka nebo Radovan Krejčíř - jen tři lidé z více než 450, na které je v současnosti vydaný takzvaný eurozatykač. V Česku loni policisté chytili 137 takových lidí. „Z osob, které byly zadrženy na území České republiky, byla skoro polovina občanů Slovenské republiky a dále to byli občané Německa,“ vypočítává mluvčí kriminální policie Roman Skřepek.

Naopak v Evropě na základě českých žádostí zatkli zahraniční policisté celkem 128 lidí. Nejčastěji je našli na Slovensku, v Británii, v Německu nebo ve Španělsku.

Eurozatykač se přitom v České republice nezabydloval snadno. „Měl začít platit se vstupem České republiky do EU. Vzhledem k určitým problémům začal platit až v listopadu 2004, ale jeho úprava byla nešťastná, neumožňovala nám aplikovat evropský zatýkací rozkaz v plném rozsahu,“ vysvětluje Michael Weiss z Policejního prezidia ČR.

Česká policie tak eurozatykač začala používat plně až v polovině roku 2006. Hlavně v roce 2007 se tak projevily jeho přednosti: zjednodušení a zefektivnění pátrání po hledaných lidech i větší rychlost jejich vydávání do Česka.

„Zatímco dřívější extradice trvala třeba i rok, rok a půl, tak teďka tady tu hledanou osobu máme zpravidla do jednoho měsíce, což má samozřejmě významný vliv i na samotné vyšetřování,“ říká Weiss.

Další výrazné zjednodušení práce policistům přinesl přístup do Schengenskému informačního systému. V něm se informace o hledaných lidech dostanou do každého členského státu do dvou minut.

Policie předpokládá, že počet zadržených na základě eurozatykače s využitím Schengenského informačního systému poroste i v příštím roce. Výrazný nárůst úspěšnosti čeká v pátrání po pohřešovaných dokladech, vozidlech a osobách.