Policie chytila zloděje přímo v ukradeném autě

Český Krumlov - Dvě poničená policejní auta a jedno poškozené luxusní BMW 525 XD. Tak skončila odpoledne honička v jižních Čechách. Policisté nakonec muže, který ujížděl z rakouského Lince a snažil se prorážet zátarasy, dopadli. Šlo tak o první úspěšnou policejní spolupráci v rámci Schengenu.

Obyvatelé Českokrumlovska a Prachaticka zažili skutečně dramatickou situaci. Ujíždějící zcela nové BMW s rakouskými značkami prchalo před policií. Auta s modrými majáčky jej pronásledovala a stavěla se napříč silnicemi, tam kam měl zloděj namířeno. Devětadvacetiletý Čech ukradl auto dnes před polednem v Linci. Rakouští policisté ale stihli dát zprávu svým českým kolegům. Řidič překročil hranice v Dolním Dvořišti a na českém území ho vystopovala policie.

Policisté se pokoušeli zastavit pachatele nejprve u Větřní na Českokrumlovsku. Ten ale zátarasu z aut prorazil a s těžším BMW pokračoval v cestě. „Mezitím v pronásledování pokračovaly i další hlídky, další policejní vozidlo, Volkswagen Transporter, zatarasilo pachateli cestu,“ popisuje situaci mluvčí police v Českém Krumlově Michaela Pavlíčková. Obě auta tak skončila v příkopě a pachatel byl zadržen. Proti českému zloději bude vzneseno obvinění a z útoku na veřejného činitele, poškozování cizí věci a neoprávněné užívání cizí věci.

I přes dramatičnost celého zásahu, který byl podle policistů přímo ukázkovým příkladem spolupráce v rámci schengenského prostoru, nebyl nikdo zraněn.