Pěší i řidiči museli být kvůli náledí ve střehu

Praha - Řidiči mohou být dnes už relativně v klidu, náledí pomalu mizí nebo ho pomohly rozpustit sypače. Naopak chodci musejí být ve střehu. Posypaných cest a chodníků je málo, na mnoha místech to vypadá jak na ledovém zrcadle. A doplácejí na to desítky lidí.

Česko se v noci proměnilo v jednu velkou skluzavku. Na mnoha místech se jezdilo po ledu. To byl taky důvod pondělní nehody pražského autobusu. Narazil do trafiky a zcela ji zdemoloval. Šest lidí se zranilo. „Je to důsledek počasí a namrzajících vozovek,“ tvrdí městský policista Pavel Hošek.

Ve Zlíně sklouzla dodávka a náklaďák do kolejiště. Řidiči měli štěstí, protože vlak zrovna nejel, nikdo se tedy nezranil. Řidič dodávky měl nohu na brzdě, přesto již auto nedokázal zastavit. Řidič druhého vozu dodává: „Bylo to namrzlé jak sklo, brzdil jsem od vrchu, krokem jsem ale dojel až do kolejiště.“

Problémy měli ale hlavně pěší. Některé chodníky byly zcela zledovatělé. A to i před polednem. Lékaři ošetřili desítky lidí, někde musela pomáhat i záchranka. Lidé situaci podcenili, obuli nevhodnou obuv. Klouzalo to ale i těm, kteří měli na nohách správné boty. Olga Ludvíková říká: „Třebaže jsem šla velice opatrně, uklouzla jsem.“

Někde bylo lepší jít po posypané silnici než po ledovce na chodníku. Chodníky podle zákona majitelé domů uklízet nemusejí. Jsou ale odpovědni za případná zranění. To se však nelíbí senátorům. Jejich návrh změny zákona budou projednávat poslanci.

V noci i ráno se bude tvořit opět náledí, a to téměř na celém území České republiky, na Moravě pak má mrholit, to znamená, že se zde může vytvořit ledovka.