Topolánek a Sobotka chtějí zajistit tajnost volby prezidenta

Praha - Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek a šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS) chtějí udělat vše pro to, aby při nadcházející volbě prezidenta republiky zajistili tajnost a demokratičnost volby. Oba dnes také prohlásili, že jsou zastánci tajné volby.

Naopak veřejnou volbu prezidenta požadují někteří sociální demokraté, mimo jiné místopředseda jejich poslanců David Rath. Již dříve řekl, že ji považuje za čestnou a průhlednou. Podle některých informací má jeho záměr zabránit tomu, aby někteří zákonodárci ČSSD hlasovali pro kandidáta ODS Václava Klause. Pro něj podle některých neoficiálních informací hlasovali někteří poslanci ČSSD už při tajné volbě hlavy státu před pěti roky.

Sobotka dnes připomněl, že volební komise je složena ze zástupců Senátu i Poslanecké sněmovny. „Je jasné, že to musí být volby tajné. To znamená, že tam není možná žádná kontrola,“ prohlásil. Pevně věří, že tato komise zajistí tajnost a demokratičnost volby. „My jsme na to totiž přísahali, že budeme hlasovat podle svého svědomí a vědomí,“ zdůraznil.

„Volba by měla být tajná a tajnost by měla zajištěna,“ řekl Topolánek. Pokud by zákonodárci měli při volbě pocit, že jejich volba není tajná a že nemohou svobodně vyjádřit svůj názor, byla by podle jeho názoru v tomto smyslu legitimita takové volby pochybná.

Přislíbil, že udělá vše pro to, aby zástupci ODS ve volební komisi technicky zabezpečili volby tak, aby zákonodárci nemuseli mít obavy. „To, co předvádí opozice a co předvedla už loni při volbě například předsedy Poslanecké sněmovny, je na hraně ústavy. Řekl bych, že to je zneužívání ústavy,“ tvrdí Topolánek.

K tomu, aby volba byla veřejná, je podle Sobotky zapotřebí souhlas obou komor. „Senátorský klub včetně mne jasně deklaruje, že to bude tajná volba, tak, jak je tradicí v české zemi,“ dodal.

Veřejné volbě prezidenta není nakloněn ani předseda zelených Martin Bursík. V pondělí ale upozornil, že je to jeho osobní postoj a neměl dosud čas ho konzultovat s vedením strany. Zelení však podle něj chtějí, aby volba byla skutečně tajná a aby se podařilo zabránit různým trikům, které mají zjistit, jak poslanci hlasovali.

Také Klaus se po dnešním setkání s lidoveckými senátory vyslovil pro to, aby parlament volil prezidenta v tajných volbách, nikoli ve veřejných. Míní, že veřejná volba má odůvodnění v revolučních dobách, jako byl třeba zánik Rakouska-Uherska a pád komunismu v Československu. „Neznám racionální případ veřejné volby, veřejná volba se dělá v revoluční situaci,“ poznamenal. Česká republika je podle něj v normálním stavu.

Topolánek dnes řekl, že se Sobotkou mluvil také o tom, že Senát je komora, která by měla většinově podpořit Klause. Volba prezidenta začne v pátek 8. února, kdy se kvůli ní uskuteční společná schůze obou komor parlamentu. Favoritem bude Klaus, jehož soupeřem bude ekonom Jan Švejnar.

Dalšími tématy dnešní schůzky Topolánka a Sobotky byly spolupráce vlády a Senátu, ratifikace Lisabonské dohody a české předsednictví EU v příštím roce.