Sokolovskou ulici v Karlových Varech čeká oprava

Karlovy Vary - Sokolovskou ulici v Karlových Varech, která je hlavní komunikací městské části Rybáře, čeká rozsáhlá rekonstrukce. Vyžádá si náklady více než 100 milionů korun. V pěší zónu se ovšem nezmění ani její část, i když se o tom v minulosti uvažovalo. Projekt není možné realizovat kvůli nedostatku náhradních cest, po nichž by mohla být doprava po uzavření Sokolovské ulice vedena. Informoval o tom náměstek primátorky Petr Keřka.

I když se obyvatelé Rybář pěší zóny nedočkají, přesto se tato frekventovaná ulice do značné míry zklidní, uvedl Keřka. Přispěje k tomu nová podoba hlavní části Sokolovské ulice. Například silnice procházející čtvrtí bude při opravě zúžena ze současných čtyř metrů o více než půl metru. To přinutí automobily k pomalejší jízdě. Změní se i prostor pro parkování, kdy vzniknou podél silnice takzvané zálivy. „Další podstatnou změnou v podobě ulice budou nové kruhové křižovatky do ulic Nákladní a Železniční,“ uvedl Keřka.

Rekonstrukce Sokolovské ulice začne do poloviny letošního roku. Do té doby budou ukončeny poslední práce související se stavbou průtahu Karlovými Vary. Otevřen byl loni v říjnu, ale ještě nejsou dokončeny dva sjezdy propojující Rybáře se čtvrtí Tuhnice. Jakmile budou otevřeny, začnou práce v Sokolovské ulici. „Postupovat se bude od nájezdů na průtah u zimního stadionu ve směru k Chebskému mostu. Oprava bude probíhat za provozu, takže bude nutné počítat s určitým dopravním omezením,“ poznamenal náměstek.

Vzhledem ke značnému rozsahu prací potrvá rekonstrukce Sokolovské ulice asi 13 měsíců a skončí až v roce 2009. Kromě opravy této dopravní tepny, kterou bude hradit město z rozpočtu, začne letos také celková oprava ulice Závodu Míru ve Staré Roli, kde se náklady odhadují přibližně na 36,5 milionu korun. I tato ulice je páteřní komunikací a vzhledem ke značnému dopravními zatížení v uplynulých letech je dosti poškozená. „Na obnovu dopravní infrastruktury ve městě letos vynaložíme kolem 200 milionů korun,“ dodal Keřka.