Ondřej Liška může být druhým nejmladším českým ministrem

Praha – Prezident Václav Klaus se pozastavuje nad věkem budoucího ministra školství za Stranu zelených Ondřeje Lišky z důvodu, že resort školství je podle něj náročný. Nicméně právě ve vládě Václava Klause se do téhož křesla v květnu 1994 posadil Ivan Pilip (US), který byl v té době jen o pět měsíců starší než Ondřej Liška.

Liška však nebude nejmladším ministrem za dobu existence samostatné České republiky. Nejméně let bylo Karlu Březinovi (ČSSD), který byl v březnu 2000, za vlády Miloše Zemana, jmenován do funkce ministra bez portfeje ve svých 27 letech.

Česká republika zažila čtyři třicetileté ministry. Stanislavu Grossovi bylo v době, když přišel na ministerstvo vnitra, o měsíc více, než je nyní Liškovi. Navíc se v červenci 2004 ve svých 34 letech stal nejmladším českým premiérem. Kromě Grosse a Pilipa se jedná i o bývalého ministra financí Bohuslava Sobotku (ČSSD) a současného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), kterému bylo loni v září v době, kdy jej Klaus do funkce jmenoval, 30 let a devět měsíců. Stejně starý byl i Sobotka, když se v červenci 2002 stal v kabinetu Vladimíra Špidly poprvé ministrem financí.

Něco přes třicet bylo i dalším čtyřem ministrům. Pavel Němec (US-DEU) přišel na ministerstvo pro místní rozvoj za premiéra Špidly v 31 letech, Vladimír Mlynář (US-DEU) nastoupil do kabinetu Josefa Tošovského ve svých 32 letech a ve stejné vládě se ministrem obrany stal tehdy 33letý Michal Lobkowicz (US-DEU). Ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi (ČSSD) ve vládě Miloše Zemana bylo rovněž „jen“ 32 let a osm měsíců.

Prezident Klaus se pozastavuje i nad věkem jiných ústavních činitelů, například i nových soudců. Před více než dvěma lety odmítl jmenovat čekatele, kterým bylo méně než 30 let. Jeho krok tehdy vyvolal kritiku ministerstva spravedlnosti i soudů.