Archeologická sbírka nalezená ve vyhořelém bytě je pro vědce bezcenná

Praha - Sbírka archeologickcýh předmětů nalezená ve vyhořelém pražském bytě nemá pro vědce velkou hodnotu, avšak na černém trhu by předměty stály až několik milionů korun. Věci v bytě nashromáždil amatérský hledač pokladů, který se při požáru udusil. Sbírku nyní zkoumají vědci z Archeologického ústavu Akademie věd.

Ve studiu ČT24 ředitel ústavu Luboš Jiráň řekl, že nález předmětů, mezi které patřily kamenné sekery, bronzové nášivky, hroty šípů nebo zlomky zbraní, má pro archeology a vědce minimální hodnotu, protože neexistují informace o tom, kde byly předměty nalezeny a odkud pocházejí. „Podobné artefakty mají pro nás důležitost jen v případě, že známe jejich souvislosti,“ dodal Jiráň.

Muž, v jehož vyhořelém bytě se předměty našli, patřil k amatérským hledačům pokladů. Jiráň uvedl, že v současnosti je taková činnost velmi populární a věnují se jí stovky lidí. Avšak upozornil, že se v případě nepředání nálezu příslušným institucím dopouštějí hledači krádeže. „Tito lidé vykrádají kulturní krajinu a pak nalezené věci vyměňují mezi sebou nebo je prodávají na černých burzách,“ poznamenal Luboš Jiráň.

Ačkoli nemá nalezená sbírka pro archeology velkou cenu, její hodnota na černém trhu by se mohla vyšplhat až k několika milionům. Ve sbírce se našly předměty z celé střední Evrop. Protože neměl mrtvý muž žádné příbuzné, nejspíš předměty připadnou státu.