Počet mrtvých na francouzských silnicích loni znovu klesl

Paříž - Počet mrtvých při nehodách na francouzských silnicích loni už šestý rok po sobě klesl a dosáhl 4615. Bylo to o dvě procenta méně než v roce 2006 a o plných 40 procent méně než před pěti lety. Oznámilo to dnes francouzské ministerstvo dopravy.

Pokles je hlavně důsledkem relativně příznivých čísel za prosinec, kdy bylo zaznamenáno jen 401 mrtvých, o 16,5 procenta méně než v prosinci 2006. Celkové číslo znamená, že ve Francii, která patří co do automobilizace k evropské špičce, připadalo loni na milion lidí asi 73 obětí silničních nehod.

Podle dnešní bilance, která je označována za předběžnou, se ale loni proti předloňsku zvýšil o 2,4 procenta počet raněných. Francouzská vláda zahájila velké tažení za větší bezpečnost na silnicích v roce 2002. Tehdejší prezident Jacques Chirac označil snížení počtu obětí dopravních nehod za jednu z priorit svého druhého mandátu.

Vláda, jmenovitě tehdejší ministr vnitra a nynější prezident Nicolas Sarkozy, vsadila hlavně na přísnější kontroly a důslednější postih neukázněných řidičů. Přísněji, mimo jiné s pomocí rozsáhlé sítě radarů automaticky rozesílajících obsílky s pokutou, je stíháno překračování povolené rychlosti, častější jsou také kontroly řidičů na alkohol, i když ten pro ně není zakázán úplně - platí hranice půl promile. Byl také zaveden řidičský průkaz na zkoušku s hlavním cílem omezit počet nehod způsobovaných neukázněnými mladými řidiči.

Výsledky snahy o bezpečnější dopravu vyniknou zvlášť ve srovnání se situací před třiceti lety, kdy na francouzských silnicích umíralo ročně 17.000 lidí. Na českých silnicích zemřelo loni podle nedávné předběžné policejní statistiky 1111 lidí, tedy asi 111 na milion obyvatel.