Na Ústecku kradou zloději koleje

Ústí nad Labem - Jen měsíc nejezdí vlaky po lokální trati u obce Telnice na Ústecku a už se na ní zaměřili zloději. Chtěli odvézt část kolejnic, které si předem nařezali. Ještě před odcizením objevili poškozené koleje železničáři. Policie zatím zloděje nechytila.

Nařezané kolejnice podle starosty Telnice Jaroslava Doubravy jen potvrzují obavy, které odpůrci rušení lokálních tratí vyslovili už dávno. Koleje, po kterých se nebude pravidelně jezdit, se stanou snadnou kořistí zlodějů.

Starosta Telnice tvrdí, že útok na opuštěnou trať je jen důsledkem politiky Ústeckého kraje, který dotuje autobusovou dopravu i tam, kde vedou koleje. S tím ale ústečtí zastupitelé nesouhlasí: „Kraj si pouze neobjednal dopravu na této trati. Ta patří státu a stát se o ní má řádně starat,“ vysvětluje postoj ústecké radnice radní Milan Franc.

Správci železniční dopravy upozorňují na to, že tratě pravidelně kontrolují. A že to byli oni, kdo poškození našel. Podle mluvčí okresního ředitelství policie v Ústí nad Labem Veroniky Beranové je v této lokalitě zvýšen dohled pořádkové a železniční policie, který má útokům zlodějů zabránit.

Okolní města a obce začínají shromažďovat peníze na obnovení provozu. Chtějí zavézt občasné rekreační jízdy a zajistit tak, aby po trati alespoň někdy jezdily vlaky. První rekreační vlak by měl z Telnice vyjet letos o Velikonocích.

Případní cestující se o svou bezpečnost bát nemusí. U odstavených tratí je kontrola kolejnic před každou jízdou vlaku povinná. A železničáři tvrdí, že koleje rozhodně nikde chybět nebudou.