Z IKEM dnes pustili domů ženu, která má nové srdce a plíce

Praha - Z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) propustili dnes lékaři pacientku, které jako první v Česku transplantovali současně srdce a plíce. Operaci provedli loni 22. listopadu a vše dopadlo dobře. Devětačtyřicetiletá Lea Mečířová opouštěla dnes nemocnici ve velmi dobrém stavu. Trochu se sice bála, co si s novými orgány bude moci dovolit, ale i tak byla plná očekávání. Symbolicky si oblékla tričko s obrázkem plic a srdce, aby prý všichni kolem viděli, „co má uvnitř“.

Přednosta Kardiocentra IKEM profesor Jan Pirk novinářům řekl, že pacientka trpěla vrozenou vadou srdce, která jí poškodila plíce. Kdyby nedostala nové orgány, žila by už jen pár měsíců. Takto má před sebou řadu let života, a to mnohem kvalitnějšího než dosud.

„Cítím se velice dobře, jako když jsem někde zapomněla vagon písku,“ popsala šťastná ženy své pocity po operaci. Každý pohyb ji dříve stál veliké úsilí. Nemocné srdce nedokázalo pumpovat do těla dostatek krve, orgánům scházel kyslík. Z neokysličené krve byla prý „modrá jak fialka“. Sotva se vlekla. Nyní se jí prý v nemocnici smáli, že chodí strašně rychle. Je to podle ní tím, že když se zapomene, vynaloží na pohyb stejné úsilí jako dřív.

Na transplantaci čekala Lea Mečířová od roku 2000, kdy se dozvěděla, jak je to s ní špatné. Tehdy se ale tento složitý zákrok v Česku nedělal. Pirk uvedl, že na přípravě programu i vlastní operaci s IKEM spolupracovali odborníci z Vídně, kteří loni srdce a plíce transplantovali jednomu českému pacientovi a čeští lékaři byli ve Vídni u nich na stáži. Na zákroku se podíleli také pracovníci Fakultní Thomayerovy nemocnice a odborníci z dalších nemocnic.

Kombinovaných transplantací srdce a plic se ve světě dělá přibližně 80 ročně. Podle Pirkova odhadu by tento zákrok v Česku potřebovali ročně dva až tři lidé, zatím ale nikdo další na čekací listině není.

Při transplantaci přenesli chirurgové současně plíce i srdce. Právě přenos plic situaci komplikoval, je velmi rizikový. Na rozdíl od jiných orgánů uzavřených v hrudníku či břiše jsou plíce jako jediné trvale ve styku se zevním prostředím, a jsou tedy vystaveny většímu nebezpečí infekce. Pacientka dnes opouštěla nemocnici s ústenkou a přísným pokynem od lékařů, aby nechodila mezi lidi. Nesmí zatím ani do obchodu, v době chřipek by ji tato infekce mohla usmrtit.

Do konce života bude užívat léky na potlačení imunity, aby tělo neodmítlo darované orgány. Bere i další léky, například antibiotika, zhruba deset různých přípravků denně. Chce ale zkusit co nejdříve žít zase jako ostatní zdraví lidé. Doma ji čeká pes Rudy, s ním se chystá na dlouhé vycházky a těší se také na to, že bude moci jezdit na kole.