Městům a obcím přidělává starosti zrušení dávek na pohřby

Pardubice – Zrušení pětitisícové dávky, označované jako „pohřebné“, od letošního roku přidělává starosti městům a obcím. Častěji než dřív totiž musí na vlastní náklady zajišťovat pohřby osamělých lidí, kteří nemají nikoho blízkého, kdo by jejich pohřeb objednal a zaplatil.

Do čtyř dnů musejí obce zajistit pohřeb člověku, ke kterému se nikdo nehlásí. V Pardubicích už letos mají první takový případ z domova pro seniory. „Tím, že lidé nebudou moci vypravit pohřeb sousedovi, respektive budou, ale stát jim na to nedá příspěvek, tak očekáváme, že více lidí bude mít pohřby na obecní útraty,“ nechala se slyšet Ivana Liedermanová z odboru komunitních služeb Magistrátu města Pardubice.

Vloni město pohřbilo sedm osamělých lidí. Čtyřicet tisíc korun vyčleněných v rozpočtu na letošek zřejmě stačit nebude. Čestmír Nejedlý ze Služeb města Pardubice sdělil, že cena toho nejlevnějšího obřadu se pohybuje zhruba okolo šesti tisíc korun. Problémy mají i menší obce, ve kterých sídlí sociální ústavy. Starostové si stěžují, že platí za někoho, kdo u nich nemá trvalé bydliště.

„My jako obce se staráme o živé lidi a i po smrti by se ta obec o svého občana měla postarat. A nenechat to na sanatoria a ústavy,“ vyjádřila se starostka Rybitví Naděžda Hubáčková. Zrušení pohřebného kritizují i sociální pracovníci v nemocnicích. Hledání příbuzných často naráží na ochranu osobních údajů.

Ivana Faiklová, mluvčí Krajské nemocnice v Pardubicích, potvrdila, že sociální sestry se skutečně této změny obávají, protože to pro ně bude znamenat nárůst práce a především to zkomplikuje komunikaci s pozůstalými, kteří jsou ve finanční tísni. Ještě větší problémy mají města a obce se zesnulými cizinci, u kterých se nepodaří najít příbuzné.

„Tady nemůžeme podle zákona pohřbívat tím nejlevnějším způsobem bez obřadu, ale je potřeba zakoupit hrobové místo na 10 let a uhradit, což je částka, která hodně převyšuje deset tisíc korun,“ dodala Ivana Liedermanová. Krajně nepříjemné jsou podle úředníků situace, kdy se město nebo obec postará o pohřeb zdánlivě osamoceného člověka, a teprve až po kremaci se přihlásí jeho příbuzní.