Přibývá nehod zaviněných řidiči pod vlivem drog

Praha - Na českých silnicích roste počet řidičů pod vlivem drog. Za řadou smrtelných nehod stojí hlavně marihuana a pervitin. Vyplývá to z Výroční zprávy o stavu drog za rok 2006. Trestání zdrogovaných řidičů podle současných zákonů je ale složité. Na změnách pracuje Evropská unie i ministerstvo dopravy.

Pervitin a marihuana se loni častěji než kdy dřív podílely na smrtelných dopravních nehodách. Právě v roce 2006 poprvé zemřelo na silnici víc lidí pod vlivem těchto nelegálních drog než pod vlivem uklidňujících léků. František Vorel z České společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie to komentuje: „Očekávali jsme, že dojde k tomuto zlomu.“

Jednotlivé drogy za volantem působí různě. S pervitinem má řidič falešný pocit, že zvládne všechno, a je roztěkaný. Pod vlivem marihuany zase nezvládá držet střední čáru. „Řidiči mají větší problém se udržet přesně tam, kde se udržet chtějí, mají i sníženou soustředivost a prodloužený reakční čas,“ popisuje vliv drog Tomáš Zábranský z Centra adiktologie.

Zákon jasně říká, že je zakázáno řízení pod vlivem alkoholu a pod vlivem drog respektive omamných látek. Prokázat, že zdrogovaný řidič spáchal trestný čin, ale není jednoduché. Zákon doslova říká, že musí řídit ve stavu vylučujícím způsobilost. „Narozdíl od alkoholu u návykových látek doposud není stanovena hladina látky, kterou může ta osoba mít, nebo při které se řidič nachází ve stavu vylučujícím způsobilost,“ říká Jaroslav Pavelka z dopravní policie.

V praxi to znamená, že většina případů, kdy člověk řídí pod vlivem drog, končí jen jako přestupek. Problém drog za volantem řeší celá Evropa. Například projekt DRUID financovaný Evropskou komisí. Ten by měl definovat a navrhnout opatření, jak s drogami z tohoto pohledu zacházet, jakou legislativu zavést. Změny v legislativě se chystají i v Česku. Na dokonalejším postihu řidičů, kteří řídí pod vlivem drog, teď pracuje expertní skupina ministerstva dopravy. Změny by mohly platit od začátku roku 2009.