Na Olšanských hřbitovech se konala pietní vzpomínka na Jana Palacha

Praha - Na pražských Olšanských hřbitovech se dopoledne konala pietní vzpomínka na Jana Palacha. Tragickou smrt studenta, který se v lednu 1969 upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, si lidé mimo jiné připomenou i v jeho rodných Všetatech a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Už podesáté proběhla na pražských Olšanských hřbitovech pietní vzpomínka na Jana Palacha. Zaznělo několik písní a krátký proslov, přítomní pokládali k hrobu Palacha kytice a zapalovali svíčky. Jeho ostatky tu byly uloženy dvakrát. Nejprve do roku 1973, kdy bylo tělo policejně vyzvednuto a v tajnosti spáleno.

Urna byla předána rodině, ta ji uložila do rodinné hrobky ve Všetatech, odkud Jan Palach pocházel a kde s rodiči žil. Na Olšanské hřbitovy se Palachovy ostatky slavnostně vrátily až v roce 1990. O rok později Jan Palach získal in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Pro účastníky znamená vzpomínka na Jana Palacha hlavně symbol. „Je to sebeobětování, před kterým musí člověk s pokorou a v úctě poměřovat to, co v životě dělá,“ říká organizátorka akce Jana Čajová. „Je to pro mě jedna z příležitostí, jak vyjádřit svůj poměr k národu a k těm, kteří jsou schopni za náš národ obětovat svůj život,“ dodává účastník piety Vladimír Šilhan.

Vzpomínky na Jana Palacha budou pokračovat také v den 39. výročí jeho upálení ve středu 16. ledna.