Ze zákona má zmizet paragraf o osobě blízké, řidiči se už nebudou moci vymlouvat

Praha - Vymlouvat se na osobu blízkou při nehodě nebo přestupku už zřejmě nebude možné. Ředitel dopravní policie Martin Červíček bude usilovat o změnu zákona, dnes to řekl v Otázkách Václava Moravce. Připravuje se také omezení předjíždění kamionů, platit by mělo zatím jen na dálnici D1.

Komise expertů se shodla na tom, že by ze zákona o přestupcích měla zmizet pasáž o osobě blízké. Řidiči se v případě, že spáchali dopravní přestupek, mohli vymlouvat na to, že vozidlo řídila osoba jim blízká. Snažili se tak vyhnout trestu.

Martin Červíček dnes v Otázkách Václava Moravce připustil, že by nešťastné paragrafy měly ze zákona zmizet. Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka ale zatím v řadách zákonodárců nepanuje všeobecná shoda. „Tenhle bod je složitý a bude se muset vykomunikovat,“ doplnil Řebíček. O vyloučení paragrafu o osobě blízké se ministerstvo pokusilo už loni, když se projednávala novela silničního zákona. Návrh ale neprošel.

Debata se dotkla i otázky omezení předjíždění kamionů. Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka se problém v zásadě dá vyřešit značkami. Omezení by se podle něj mělo týkat hlavně vytipovaných nebezpečných úseků. Zákaz by měl platit zhruba na třetině dálnice D1, hlavně tam, kde často dochází ke kolizím nebo tam, kde je klesání a stoupání.

V novele zákona o provozu na pozemních komunikacích by se mohly objevit i řidičské průkazy na zkoušku pro mladé řidiče. Například ve Francii mohou mladí řidiči jezdit jen za doprovodu jiné osoby. Takový model zřejmě v Česku uplatněn nebude, podle Aleše Řebíčka ale nepůjde o žádnou speciální variantu. „Nejde jenom o omezení doby platnosti průkazu, ale především o to, jak vychovávat řidiče, kteří se něčeho dopustí,“ pokračuje Martin Červíček.

Alespoň jeden trestný bod má nyní 543 000 řidičů, to znamená každý dvanáctý. Nejčastěji jde o překročení rychlosti v obci o méně než 20 km/hod, na druhém místě je nerespektování zákazové značky.