Praha odevzdala uchazečský dotazník pro letní olympiádu v roce 2016

Praha - Krátce před dnešním polednem odevzdal v sídle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne zástupce společnosti Praha olympijská uchazečský dotazník o pořádání letních olympijských her v roce 2016 v České republice. Představitelé MOV budou nyní posuzovat dotazníky všech sedmi uchazečských měst a v červnu vyberou užší okruh kandidátů.

Lepená kniha formátu A4 má 69 stran, z toho 50 textových v anglickém a francouzském jazyce, zbytek tvoří grafické a tabulkové přílohy. Součástí dotazníku je podpis premiéra České republiky Mirka Topolánka s právní garancí vlády, publikace navíc obsahuje 30 CD disků. MOV má k dispozici celkem 80 výtisků. „Splnili jsme všechno, co je potřeba udělat ze strany Prahy, Českého olympijského výboru a ze strany České republiky, aby MOV mohl naši kandidaturu posuzovat jako plnohodnotnou,“ informoval ředitel společnosti Praha olympijská Tomáš Petera.

Dotazník je rozdělen do osmi bodů - Motivace, koncepce a odkaz, Politická podpora, Finance, Sportoviště, Ubytování, Doprava, Bezpečnost a Obecné podmínky, veřejné mínění a zkušenosti. Podle Petery proběhlo mnoho korektur a k dotazníku se vyjadřovaly desítky komisí a také právníci a zástupci Českého olympijského výboru. „Pražská olympiáda by měla Mezinárodní olympijský výbor přesvědčit, že i v tak malém městě se dají hry uspořádat, že do něj budou plně integrované a zvelebí ho po mnoha stránkách a že to nebude stát občany žádné peníze,“ dodal Petera.

Schůzka výkonného výboru MOV k užšímu výběru se uskuteční v červnu. Kandidátská města potom vyplní mnohem rozsáhlejší a detailnější dotazník, který již musí přesně popisovat celou olympiádu tak, jak by měla vypadat, včetně financování. „To je také ten bod, kdy musí být celorepublikový konsenzus, že olympiádu chceme. V tomto bodě také můžeme z kandidatury odstoupit,“ upozorňuje Petera. Dotazník poté MOV musí odeslat do 12. února 2009 s poplatkem 500.000 dolarů (necelých deset milionů korun). Volba hostitelského města pro OH 2016 se uskuteční 2. října 2009 na zasedání MOV v Kodani.

Favority jsou však mimoevropští kandidáti, protože olympiáda v roce 2012 se bude konat v Londýně. „Šance na získání olympijských her v roce 2016 jsou sice mizivé, protože podle nepsaného pravidla se hry neuskutečňují dvakrát za sebou na stejném kontinentu, nicméně každé kandidátské město si tím procesem musí projít několikrát, aby mělo šanci na úspěch,“ obhajuje pražskou kandidaturu na rok 2016 Petera. Také Praha vidí větší šance až v roce 2020. ČOV již určil případný termín olympiády v hlavním městě: 29. července až 14. srpna 2016.

Podle slov Petery stála do dnešního dne příprava na kandidaturu Prahy přibližně 38 milionů korun. „Všechny studie se ale snažíme dělat nadčasově, aby je bylo možno použít i v roce 2020. Co se týče eventuálního finančního zisku z olympiády, tak ve studii z roku 2004 makroekonomové spočítali, že výnos z olympiády by měl být zhruba na úrovni 142 miliard korun a náklady okolo 135 miliard korun pro rok 2020,“ dodává Petera. Uváděná čísla bere jako relevantní, protože podle něj v současnosti není k dispozici žádná jiná studie, která by je zpochybňovala. Zároveň připomíná, že od roku 1976 žádné letní olympijské hry neprodělaly.

Jedenáctimilionové Řecko však v roce 2004 stály LOH podle odhadů přes 300 miliard korun, což je více než dvojnásobek původního rozpočtu. Pořadateli her – řeckým Aténám, tak zbyly miliardové dluhy a mnoho nevyužitých sportovišť. Od opravdové pohromy Řeky zachránilo Euro, bez kterého by se úroky v zemi vyšplhaly hodně vysoko. Obrovský úvěr, který si vláda na pořádání her vzala, poslal státní finance do hlubokého minusu.