Paroubek: Topolánek se má od „stravenek“ distancovat, nebo odstoupit

Praha – Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek si myslí, že by se měl premiér Mirek Topolánek distancovat od aféry kolem zaměstnaneckých stravenek, nebo rezignovat. O aféře kolem daňového zvýhodnění stravenek v rámci reformy veřejných financí informovala včera Česká televize.

„Vláda porušila legislativní proces. Ve sněmovně se děly věci, které podle našeho přesvědčení šly nad rámec jednacího řádu a nad rámec Ústavy České republiky,“ nešetřil na dnešní tiskové konferenci ostrými slovy předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Sociální demokraté zvažují, že v souvislosti se skandálem podají trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z korupce, zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu. Paroubek nevyloučil ani možnost, že by vládu mohlo opět čekat hlasování o nedůvěře.

Stravenková firma Sodexho si podle smlouvy, kterou získala ČT, měla objednat změnu zákona u firmy no comment!, která patří podnikateli Pavlu Juklíčkovi. Jeho bratr Petr Juklíček spoluvlastní firmu New Deal Communications, jejímž nejvyšším šéfem je Marek Dalík, důvěrník premiéra Topolánka. Právě Topolánek přinesl do sněmovny původní verzi zákona o reformě a také druhou, upravenou verzi přesně podle tajné smlouvy.

Reformu veřejných financí schválila sněmovna loňský srpen těsným rozdílem jednoho hlasu. ČSSD podala na reformu stížnost k Ústavnímu soudu ČR.